ALBIN KURTI BEZ DLAKE NA JEZIKU: “Nema eskalacije na sjeveru Kosova kada zvanični Beograd ne organizuje nasilne proteste”

Kosovski premijer Albin Kurti je na početku današnje sjednice Vlade izjavio da, kada nisu planirani nasilni protesti u organizaciji zvaničnog Beograda, ne dolazi do eskalacije na sjeveru Kosova.

Kosovski premijer je kazao da je na bilateralnim sastancima i na zajedničkoj večeri sa liderima Zapadnog Balkana i predstavnicima Evropske unije u Atini ove nedjelje naglasio da se mora spriječiti ponovna eskalacija situacije u četiri opštine na sjeveru Kosova, jer “kada se ne planiraju nasilni protesti u organizaciji zvaničnog Beograda, nema eskalacije na sjeveru Kosova”.

“Deeskalacija u četiri opštine na sjeveru rezultat je, s jedne strane, hapšenja nasilnih elemenata koji su napali našu policiju, vojnike KFOR-a i novinare, a s druge strane odlaska nekih od nasilnih ekstremista u Srbiju.

Prošla su dva mjeseca otkako je zabilježen posljednji ozbiljan incident, a još više od nasilnih protesta”, kazao je Kurti.

Istakao je i da Kosovo striktno sprovodi sporazum postignut u Bratislavi 10. jula ove godine o deeskalaciji situacije na sjeveru.

Kurti je, takođe, poručio da nema alternative članstvu Republike Kosovo u Evropskoj uniji, prenosi Anadolija.

“Sve države koje teže članstvu u EU treba da primejnjuju demokratiju, vladavinu prava, poštovanje ljudskih prava i dobrosusjedstvo, a za to dobro, demokratsko i evropsko susjedstvo, neophodno je uzajamno priznanje, de jure i de facto, kao i prava manjina, simetrično i po evropskim konvencijama”, naglasio je Kurti.

Dodao je i da je na bilateralnim sastancima sa premijerom Grčke, predsjednicom Evropske komisije i premijerom Hrvatske, istakao ekonomski i demokratski napredak Kosova, kao i značaj pune i bezuslovne primjene Osnovnog sporazuma postignutog sa Srbijom.

(Slobodna-b)