“Astra Zeneka” priznala da njena vakcina protiv korone može izazvati krvne ugruške..

Farmaceutska kompanija Astra Zeneka je priznala u sudskom dokumentu da njena vakcina protiv koronavirusa može izazvati rijetke nuspojave, uključujući krvne ugruške i nizak broj crvenih krvnih zrnaca.

Ova vakcina, poznata kao “Covishield”, razvijena je u saradnji sa Univerzitetom Oksford i Velikom Britanijom, a proizvedena je u Indiji. Iako je korišćena u više od 150 zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Indiju, istraživanja su pokazala da kod nekih ljudi može uzrokovati krvne ugruške, što može biti opasno po život.

Jedna od tužiteljki tvrdila je da joj je vakcina uzrokovala trajno oštećenje mozga i da ju je ugrušak učinio nesposobnom za rad.

Iako je Astra Zeneka uvijek osporavala te tvrdnje, u jednom od sudskih dokumenata prvi put je priznala da vakcina “može u vrlo rijetkim slučajevima uzrokovati TTS”, odnosno sindrom trombocitopenije, koji karakteriziraju krvni ugrušci i nizak broj trombocita kod ljudi.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je također potvrdila da “Covishield” može uzrokovati nuspojave opasne po život, uključujući trombotski trombocitopenijski sindrom.

Iako su vrlo rijetke nuspojave prijavljene u manje od 1 od 10.000 slučajeva, WHO naglašava da u zemljama gdje se SARS-CoV-2 još uvijek prenosi, dobrobiti vakcinacije u zaštiti od COVID-19 daleko nadmašuju rizike. Molim vas da pratite najnovije informacije i preporuke zdravstvenih autoriteta kako biste donijeli informisane odluke o vakcinaciji.

(bbc.com, bbc.com, rtcg)