Austrijske vlasti apeluju na povratnike s odmora: Izbjegavajte unos svinjskih proizvoda iz BiH i Srbije.

Austrijsko Ministarstvo zdravlja i Austrijska Agencija za zdravlje i bezbjednost hrane (AGES) su uputili apel svim osobama koje su se vratile s odmora iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i ostatka Balkana da ne unose svinjsko meso ili svinjske proizvode u Austriju zbog povećanja broja slučajeva svinjske kuge u tim regionima.

Kako su naveli, rizik prije svega predstavlja meso iz privatne proizvodnje.

Afrička svinjska kuga (ASK) je zarazna, uglavnom febrilna bolest životinja. Pogađa domaće i divlje svinje. Ne postoji opasnost od infekcije za druge životinjske vrste ili ljude.

Ova bolest se još nije pojavila u Austriji. Zbog brojnih slučajeva u istočnoj i južnoj Evropi, rizik od unošenja je vrlo visok, posebno tokom sezone putovanja, i može da ima ozbiljne posljedice za životinje i farme, upozorava AGES.

Zabranjeno je preuzimanje potencijalno zaraženih proizvoda od svinjskog mesa (šunke, kobasice, mesni namazi i sl.) iz zemalja izvan EU.

Meso ili kobasice iz privatne proizvodnje koje nisu prošle službenu kontrolu predstavljaju veliki rizik za austrijsku životinjsku populaciju, te bi virus ASK-a u tim proizvodima mogao nesmetano “ući” u Austriju.

(Nezavisne)