“Automobili zarobljeni između rampe dok prolazi voz u Banjaluci (VIDEO)”

Nedvojbeno je vidljivo da vozači još uvijek nisu shvatili koliko je opasno ignorirati zakonske i saobraćajne propise prilikom prelaska preko željezničkih pružnih prelaza, što potvrđuje najnoviji incident u Banjaluci.

Naime, na snimku koji su objavile Željeznice RS od 6. avgusta ove godine, dva putnička automobila pokušala su da pređu pružni prelaz u naselju Vrbanja i to u trenutku kada je rampa bila spuštena.

Oni su, kako se vidi na snimku, jedan za drugim stigli do pružnog prelaza, kada su se praktično našli između spuštenog polubranika i pruge uprkos svjetlosnom signalu koji je najavljivao prolazak voza.

Nakon što su vidjeli šta se dešava, jedan od vozača krenuo je automobilom nazad, pomjeraći polubranik i tako rizikujući da dođe do njegovog lomljenja.

Iz Željeznica su naveli da se radi o neodgovornom ponašanju i ugrožavanju bezbjednosti na putnom prelazu Vrbanja, jer nijedan od vozača nije poštovao postojeću svjetlosnu i drumsku signalizaciju.

“Neodgovorno ponašanje na putnim prelazima svakako je za osudu i nepoštovanje saobraćajnih propisa učesnika u saobraćaju je teško spriječiti ukoliko ne postoji svijest o opasnostima i posljedicama neodgovornog ponašanja, kao i opšta kultura svih pojedinaca učesnika u saobraćaju.

Neophodno je ponovo upozoravati na obavezu poštovanja saobraćajnih propisa i apelovati na odgovorno ponašanje učesnika u saobraćaju, jer će se samo na taj način eliminisati nezgode na putnim prelazima, a naročito udesi koji u svakom slučaju proizvode tragične posljedice”, naveli su iz Željeznica RS.

Oni podsjećaju da su svi putni prelazi na prugama Željeznica Republike Srpske obezbijeđeni u skladu sa zakonskim propisima, a način i nivo njihovog osiguranja je definisan u skladu sa Zakonom i propisima koji uređuju oblast željezničkog saobraćaja.

“Željeznice RS u skladu sa zakonskom regulativom u kontinuitetu intenzivno rade kako bi se povećala sigurnost svih učesnika u saobraćaju.

Na drugoj strani, neodgovorno ponašanje učesnika u drumskom saobraćaju, koji zanemaruju saobraćajne propise i nastavljaju se kretati vozilom preko putnog prelaza i pored uključene svjetlosne signalizacije i spuštenog polubranika, te time ugrožavaju svoju bezbjednost, svakodnevna su pojava na putnim prelazima i pored uključenih nadzornih kamera”, stoji u saopštenju.

“Zaustavite se ispred putnog prelaza. Voz uvek ima prednost”, poručili su iz ŽRS..VIDEO..

https://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Dva-automobila-se-zaglavila-izmedju-rampe-u-Banjaluci-dok-je-nailazio-voz-VIDEO/785952

(Nezavisne)