BIDEN PRUŽIO PODRŠKU NETANYAHUU: “Niste sami, nastavit ćemo čuvati vam leđa dok radite na odbrani svog naroda”

Američki predsjednik Joe Biden prisustvovao je sastanku izraelskog Vlade za nacionalnu sigurnost i susreo se s premijerom Benjaminom Netanyahuom gdje je potvrdio da će Sjedinjene Američke Države (SAD) nastaviti pružati podršku Izraelu, prema izvješću Anadolija.

– Niste sami. Budući da sam ranije naglasio, nastavit ćemo čuvati leđa Izraelu dok radite na odbrani svog naroda – rekao je Biden tokom sastanka u Tel Avivu.

Dodao je da će SAD nastaviti raditi s Izraelom i partnerima u cijeloj regiji kako bi “spriječili nove tragedije za nedužne civile”.

Netanyahu je rekao da će ovo biti “druga vrsta rata” jer je Hamas “druga vrsta neprijatelja” i optužio Hamas da maksimizira civilne žrtve dok Izrael nastoji “minimizirati civilne žrtve”.

Bidenova posjeta došla je dan nakon što je najmanje 471 osoba ubijena u izraelskom zračnom napadu na bolnicu al-Ahli Baptist Hospital u Gazi.

Biden je u utorak rekao da je “duboko ožalošćen zbog eksplozije” u bolnici koja je ostavila stotine mrtvih.

– Da Izrael ne postoji, morali bismo ga izmisliti – rekao je američki predsjednik.

Naveo je da je država Izrael uspostavljena kao sigurno mjesto za Jevreje u svijetu.

Rekavši da bi Izrael ponovno trebao postati sigurno mjesto za Jevreje, Biden je rekao:

– Obećavam vam da ćemo učiniti sve što možemo da se to dogodi- kazao je.

Naveo je da SAD i Izrael nisu države koje se mjere samo svojom snagom, već i zemlje i države koje daju snagu dajući primjer.

– Mi slijedimo put, put kako bi izraelski i palestinski narodi mogli živjeti zajedno u dostojanstvu. Iz tog razloga, govorimo o rješenju s dvije države – dodao je Biden.

On je najavio paket humanitarne pomoći od 100 miliona dolara za ratom pogođene Palestince koji žive u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

– Ovaj novac će podržati više od milion raseljenih i Palestinaca pogođenih sukobima, uključujući hitne potrebe u Gazi – dodao je.