BiH IMA NOVOG ZMAJA U NJEMAČKOJ: Već sam trenirao sa prvim timom Bayera, cilj je A reprezentacija Bosne i Hercegovine..

(Foto: Bayer)

Kapiten U17 reprezentacije Bosne i Hercegovine Kerim Alajbegović govori za Reprezentacija.ba portal

Dok se potencira trend kako nove generacije Bosanaca i Hercegovaca rođene i stasale u drugim državama imaju sve manje osjećaja prema domovini svojih roditelja, stanje na terenu demantuje takve navode.

Svakih godinu-dvije na vrata reprezentacije BiH pokuca neki novi veliki talenat, a proteklih par godina možda ih je bilo i više nego decenijama prije. I to baš vrhunskih koji već sa 21 ili 22 godine igraju lige petice, prenosi Reprezentacija.ba..

Dok Bayer Leverkusen neumoljivo gazi Bundesligom, ne treningu ove ekipe koju vodi trener Xabi Alonso povremeno radi i jedan 16-godišnji dječak. Taj dječak je jedan od vjerovatno većih talenata koje je Bosna i Hercegovina odavno imala. Dovoljno je pogledati da je sa 14 godina već igrao za U17 reprezentaciju BiH.

Riječ je o Kerimu Alajbegoviću (16), veznom igraču, desetci, kapitenu U17 reprezentacije Bosne i Hercegovine. Inače rođenom u Kelnu, gdje mu čak odrasli i roditelji – ali očigledno nisu zaboravili svoje porijeklo.

Kerime rođen si u Njemačkoj, čak su ti i roditelji odrasli u Njemačkoj. Nosiš “10-ku” u Bayeru i sigurno možeš birati, ali ipak odlučio si se za dres Bosne i Hercegovine?

“Rođen sam u Njemačkoj, gradu Kelnu. Rođen sam tu, porodično smo dugo tu, ali moji roditelji dolaze iz Bosne i ja imam bosanske korijene. Moja želja je uvijek bila da jednog dana igram za reprezentaciju BiH.” započinje razgovor za Reprezentacija.ba Alajbegović.

S obzirom da te šira javnost još uvijek ne zna, opiši se malo kao fudbalera, koju ligu igraš i kakvi su vam ciljevi, kakva ti je statistika ove sezone? Koju poziciju najviše voliš, u kojem igraču vidiš svog uzora?

“Trenutno igram u U17 Bundesligi i ponekad nastupam za U19. Prvi smo na tabeli i glavni nam je cilj osvojiti titulu prvaka Njemačke. U 18 utakmica dao sam 12 golova u Bundesligi. Igram centralno ofanzivno i lijevo krilo. Sviđaju mi se igrači poput Wirtza, Musiale, Kvaratskhelije, Pjanića.”

Hajde da se vratimo na početke tvoje fudbalske karijere. Kada i gdje si počeo trenirati, da li si odmah igrao ovu poziciju? Kada su prepoznali da u tebi ipak ima nešto više od dječaka koji „samo trenira fudbal“? I tvoj otac je igrao fudbal u Njemačkoj?

“Od četvrte godine sam igrao u jednom malom klubu i sa šest godina prelazim u FC Köln i ostajem tamo do moje 14. godine. Imao sam par ponuda među kojima je bila i Dortmunda i Leverkusena. Zajedno sa svojim roditeljima odlučio sam se za Leverkusen i to je bila prava odluka za mene. Od početka sam igrao sa starijom generacijom i to mi je bilo dobro za moje dalje napredovanje.”

Kada si prvi put došao u kontakt sa reprezentacijom BiH?

“Prvi put sam za reprezentaciju BiH dobio poziv sa 14 godina za selekciju U15. Selektor je bio Igor Janković. Na Marković turniru u Zagrebu sam bio najbolji strjelac.”

Trenutna selekcija nije uspjela da se plasira na veliko takmičenje kroz elitne kvalifikacije, ipak ostvarili smo jednu pobjedu protiv Bjelorusije, a ti si dao dva gola i jednom asistirao? Može li ova selekcija dati dobre igrače za budućnost BiH?

“Ove kvalifikacije nažalost nismo bili kompletni i to je bio jedan od razloga što nismo uspijeli. Naravno da vjerujem u našu ekipu i naš trener Raščić je stvorio jako dobru atmosferu u ekipi sto je bitno za budućnost ove generacije.”

Da se vratimo na Bayer. Čuli smo da povremeno treniraš i sa prvim timom? A čuli smo već i da se oko tebe bore veliki agenti i klubovi. Šta ti želiš, gdje se vidiš?

“Imao sam priliku da treniram sa prvim timom Bayera i nadam se da ću u novoj sezoni dobiti više prilika da se dokažem treneru Alonsu. Imam ugovor sa Leverkusenom, a za ostalo se brine moj otac. Meni je cilj da nastupam za našu A reprezentaciju i za prvi tim Leverkusena!”.

Pratiš li utakmice reprezentacije BiH? Ko ti je najdraži igrač?

“Reprezentaciju gledam svaku utakmicu i ima tu dosta dobrih igrača, kao što su Džeko, Pjanić, Kolašinac, Demirović, Dedić…”

(Reprezentacija.ba)