Bosna i Hercegovina kao skriveni dragulj: Šta strani mediji kažu o njoj?

Britanski Telegraf nedavno je objavio zanimljiv članak o razlozima za posjetu Bosni i Hercegovini.

Naime, Telegraf je istakao da za dio novca koji biste inače potrošili za putovanje u Barcelonu ili Dubrovnik, možete posjetiti BiH. Tamo možete uživati u obroku koji košta manje od pet funti, upoznati neobičnu kulturu i istražiti nacionalne parkove.

“Građanski evropski odmor s hranom ispod pet funti. Bosna i Hercegovina je destinacija bez gužvi, dom nacionalnih parkova i jedinstvene kulture”, napisali su.

Naglasili su da se BiH često zapostavlja kao turistička destinacija, te da je često posjećuju samo putnici iz Hrvatske koji žele promijeniti okolinu.

“Iako je broj posjetilaca posljednjih godina povećan zahvaljujući jeftinim autobusima iz Hrvatske, većina njih dolazi ljeti i ostaje samo dan ili dva. To je nepravda ne samo prema ovoj prelijepoj zemlji, već i prema vašem novčaniku – boravak ovdje košta manje od polovine cijene najbliže hrvatske alternative.”

Autorica teksta, Laura Sanders, ističe da je važno upoznati se s poviješću i kulturom BiH, te da trebate posjetiti gradove poput Mostara, Blagaja, Počitelja i vodopada Kravica. Također, Sarajevo se smatra nezaobilaznom destinacijom, no ističe da je posjet Nacionalnom parku Sutjeska i susret s divljim konjima iznad Livna također nešto što ne smijete propustiti.

Ono što svakodnevno oduševljava brojne turiste u BiH je hrana. Britanski Telegraf napominje da su tradicionalni recepti stari više od 500 godina, a hrana je ukusna i pristupačna.

“Omiljeni obrok za svakog prvog posjetitelja su ćevapi, obilna ‘pita’ punjena nježno začinjenim ćevapima, svježim bijelim lukom narezanim na kockice i ajvarom. To je popularan ručak, kao i burek. Popijte ga s pivom ili bosanskom kavom, a najveći račun koji sam imala za cijeli ručak iznosio je samo pet funti”, istakla je autorica teksta.