BRIŠU BORE I ČUVAJU ZDRAVLJE: NEKOLIKO RAZLOGA ZAŠTO BI SMOKVE TREBALO DA JEDETE ŠTO ČEŠĆE..

Treba ih jesti svježe, jer su bogate enzimima i antioksidansima kao i hranjivim materijama koje se gube termičkom obradom.

Smokve sadrže i do 80 posto vode, a istovremeno su voće s najvišim nivoom prirodnih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a podstiču i rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje.

Smokve su mnogima omiljeno ljetnje voće. Osim što su ukusne, mogu da se koriste za liječenje uboda insekata (kod ugriza i uboda insekata, pauka i drugih životinja koristi se obloga od suhe smokve), a od davnina se smatraju odličnim afrodizijakom. Ivana Šimić, mag. nutricionizma, pojasnila je koje su to dobrobiti smokve:

1. Prevencija raka

Naučno je dokazano da ekstrakt smokve, njihov sastojak benzaldehid doprinosi smanjenju mogućnosti pojave tumora. Smokve su pokazale odlične rezultate kod smanjenja rizika od raka prostate.

Takođe, vjeruje se da pomažu i kod raka dojke u periodu nakon prestanka menstruacije.

2. Smanjuju holesterol

Zbog suženja arterija može nastupiti infarkt ili moždani udar. Osim holesterola, na oštećenje srca djeluju i povećani trigliceridi. Dokazano je povoljno djelovanje smokava na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve, vežu se na molekule holesterola u crijevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

3. Prevencija srčanog udara

Omega-3 i omega-6, kojima smokve obiluju, važne su za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Smokve su dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak.

4. Pomoć u liječenju dijabetesa

Zbog količine šećera koji sadrži, dijabetičarima se preporučuje oprez prilikom njenog korištenja, prenosi Avaz. Ipak, ako se koriste umjereno, može da dovede do smanjenja potrebe za količinom insulina kod dijabetičara.

5. Poboljšavaju pamćenje

Redovno uzimanje smokava sprječava anemiju i poboljšava pamćenje. Samo četiri suhe smokve osiguravaju čak četvrtinu preporučene dnevne doze željeza za organizam.

6. Protiv nastanka akni

Viljuškom napravite masku od tri svježe smokve i jedne kašike jogurta, pa nanesite na lice. Umasirajte je i ostavite na koži 15-20 minuta da se osuši i isperite. Istu masku možete nanijeti na usne kako biste se riješili ispucalih usana i mrtvih ćelija.

Bogate su beta-karotenom pa se preporučuje da jedete smokve nekoliko dana prije odlaska na sunčanje.

7. Podmlađuju

Zbog sadržaja značajne količine vitamina B kompleksa, smokve osiguravaju elastičnost i blistavost kože. Ukoliko ih jedete svakog dana, primjetićete drastičnu razliku u izgledu kože lica.

(hayat.ba)