BRITANSKI MINISTAR: “Ovo je upozorenje i drugima u RS-u!”

Vlada Ujedinjenog Kraljevstv uvela sankcije za bosanskohercegovačku firmu koja je uključena u podrivanje Ustava BiH.

Leo Docherty, britanski ministar za Evropu navodi da je “podrška agencije Mania nezakonitim proslavama u BiH ukaljala njihov ugled”.

“Današnje sankcionisanje spriječava ih u poslovanju sa britanskim kompanijama i služi kao upozorenje drugima. UK će nastaviti da podržava mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu”, poručio je Docherty.

Oglasio se i ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly, koji je naveo da:

“Marketinška agencija Mania je značajno profitirala organizacijom i promocijom neustavnog obilježavanja 9. januara. Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku 2015. godine, te ponovo 2019. godine, da je odabir 9. januara za proslavu Dana Republike Srpske neustavan i diskriminatoran, jer uspostavlja povlašteni položaj jedne etničke zajednice u odnosu na druge. Djelovanjem u suprotnosti sa ovim odlukama, Mania je podrivala vladavinu zakona, promovisala podjele i strah.

Režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva omogućava sankcionisanje onih koji podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom prosperitetu ili ustavnom poretku Bosne i Hercegovine. Ujedinjeno Kraljevstvo nije olako donijelo ovu odluku. Ali, kako smo više puta naveli, posljedice moraju postojati za one, političare ili kompanije, koji podrivaju mir koji je obezbijeđen Dejtonskim mirovnim sporazumom.”

Ove sankcije znače i zamrzavanje sredstava.

Zamrzavanje sredstava spriječava bilo kog građanina Ujedinjenog Kraljevstva, ili bilo koju kompaniju u Ujedinjenom Kraljevstvu, da ima ikakvu vezu sa sredstvima ili ekonomskim resursima koji su u vlasništvu, pohranjene ili pod kontrolom sankcionisane osobe, a koji su na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva.

(Vijesti.ba)