Buduća kraljica Danske upoznala je svog princa u baru

(Foto: Printscreen/youtube)

Ljubavna priča danske princeze Meri počela je u jednom običnom baru u Sidneju, u Australiji, prije 23 godine.

Lijepa brineta je danas na svim naslovnim stranama, jer kraljica Danske je objavila da će abdicirati 14. januara, a naslijediće je upravo – Meri.

Danska kraljica Margareta II ima 84 godine i odlučila je da presto prepusti sinu Frederiku. Budućnost dinastije je osigurana, budući da Meri i Frederik imaju četvoro djece.

Nekada “tajna australijska djevojka” je prošla kroz veliku transformaciju da bi se pripremila za mjesto kraljice na danskom dvoru.

Meri je rođena na Tasmaniji, u škotskoj porodici, njen otac je predavao matematiku, a majka je bila sekretarica na tamošnjem univerzitetu.

Kad je završila trgovinu i pravo, preselila se prvo u Melburn, pa u Sidnej, gdje se zaposlila u agenciji za nekretnine, prenosi Politikin magazin.

Sudbina je htjela da se u vrijeme ljetnjih Olimpijskih igara 2000. godine zatekne u baru gdje je princ Frederik bio sa društvom. Razgovor između njih je počeo spontano, a ona nije ni znala da priča sa princom, jer se predstavio kao Fred.

“Otkako smo počeli da razgovaramo, nikad više nismo prestali”, istakla je Meri u jednom intervjuu.

Bila je to ljubav na prvi pogled, ali i početak veze na daljinu, jer je Frederik živio u Danskoj, a Meri u Australiji.

Nakon dvije godine, Meri se preselila u Dansku, gdje je počela da uči danski jezik, kulturu i istoriju. Kad je došla u Kopenhagen, Meri je prvo zaposlila stilistu, da bi joj pomogao da se od obične djevojke iz srednjeg staleža transformiše u buduću kraljicu.

Službena vjeridba prestolonasljednika najsrećnije zemlje na svijetu je objavljena u oktobru 2003. godine.

Meri je dobila dansko državljanstvo i titulu princeze. Vjenčanje je održano u maju 2004. godine u katedrali u Kopenhagenu, a prisustvovali su brojni visoki gosti iz cijelog svijeta.

Meri je nosila prelijepu vjenčanicu od bijelog satena i čipke, a na glavi je imala tiaru koju joj je poklonila kraljica Margareta II.

Meri i Frederik su dobili četvoro djece: Kristijana, Izabelu, Vinsenta i Žozefinu.

Meri je postala veoma popularna u Danskoj i šire, zbog svoje ljepote, stila, inteligencije i posvećenosti kraljevskim dužnostima. Ona se bavi humanitarnim radom, posebno u oblastima zdravlja, obrazovanja, rodne ravnopravnosti i zaštite životne sredine. Ona je i pokrovitelj mnogih kulturnih, sportskih i naučnih organizacija.

“Oduvijek sam imala snažan osjećaj za pravdu”, rekla je Meri.

Meri govori pet jezika: engleski, danski, francuski, njemački i švedski.

Kada se kraljica Margareta II bude povukla sa trona poslije 52 godine vladavine, princ Frederik će postati kralj Frederik Deseti, a Meri će postati kraljica Danske.