BURSAĆ KOMENTARISAO IZJAVU ORBANA: NIJE PROBLEM U 2 MILIONA BOŠNJAKA, NEGO U TVOM FAŠIZMU!

Dragan Bursać, novinar i kolumnista iz Banja Luke komentarisao je izjave mađarskog premijera Viktora Orbana da bi integracija dva miliona Bošnjaka-muslimana iz BiH predstavljala veliki izazove.

Bursać je u svom obraćanju otkrio kako je njegovo pola familije čine upravu Bošnjaci, te da je ono najtananije, najsvjetlije i najsvetije u zemlji u kojoj živi upravo muslimansko.

Znaš li za Esmu, Seju, Vernesu, za mog Damira, za sve moje? Znaš li ti Viktore, kako zvuk ezana, nanina ruka na licu, riječ starca iz mahale smiruju i dušu poje? Znaš li ti kako je kad te ugoste u Jablanici, pa ti pet dana kući ne daju ići lažući da je ovoliki snijeg preko Prozora?

Znaš li kako je kad ti u Kozarcu prijatelj uz zagrljaj poturi kvrgušu vruću, što ju je srcem grijao? Znaš li kako je popiti sok od zove u Počitelju dok gledaš pčelu kako se zovom gosti? Znaš li kako je kad te nepoznati ljudi dočekaju kao najrođenijeg dok ti u Ključu mijenjaju probušenu gumu, pa ti ni oni kući ne daju.

Noć je uz Grmeč, a vidi Sane i pastrnke? Znaš li kakav mir vlada u srcu dok čitaš Maka, kako te riječ nosi uz Skendera, kako oko suzi uz Sidrana, kako glas utihne ponad Himzinog, kako se utopiš u Berbera…?

Znaš li Viktore Orbane, kakva je privilegija živjeti u svijetu u kome sasvježđa i Sunce i Mjesec titraju ritmom Njegovog imena? Znaš li… o-znaš li išta dok pljuješ po bosanskim muslimanima, čistoj suzi na licu ovakve strašne Evrope? – pita Bursać i nastavlja:

Ne znaš, jer nije problem u 2 miliona dobrih duša bošnjačkih, nego u fašizmu tebe i nesoja oko tebe! A sad ću ti reći, ja većih Evropljana od Bošnjaka nisam vidio, a oni zaista, zaista ne mogu na isto mjesto gdje se ti pitaš. I zato će biti Bosna i Hercegovina evropska sa svojim muslimanima, jer ona to jeste, nema šta tebe pitati – zaključio je.

(M.S.)