ČUDO IZ MOSTARA: Tata je upisao da nauči plivati, a ona postala svjetska prvakinja..

Lana Pudar osvojila je titulu svjetske prvakinje u juniorskoj konkurenciji u disciplini 200 metara delfin. U finalnoj utrci prvenstva održanom u utorak u Izraelu, bila je brža od svih svojih protivnica.

Čudo iz Mostara i najbolja bh. plivačica Lana Pudar po ko zna koji put je oduševila naciju.

Fenomenalna Lana je finalnu utrku završila s vremenom 2:07.20 ispred Bela Grant i Paole Boreli.

Lana je već odavno biser bh. sporta, a na Svjetskom juniorskom prvenstvu će nastupiti i u disciplinama 50 i 100 metara delfin.

Navikla nas je da od nje očekujemo medalje, tako će biti i na narednim natjecanjima.

Kada je imala samo devet godina Lana je tada u intervjuu za City TV ispričala kako je završila u školi plivanja.

Tata me s pet godina upisao u školu plivanja samo kako bih naučila plivati. Onda sam bila jako dobra i treneri su me prebacili u klub gdje sam već četiri godine, ispričala je tada 9-godišnja Lana Pudar.

Za četiri godine Lana je tada već osvojila 150 medalja na raznim natjecanjima. Od toga 98 zlatnih, 33 srebrene i 19 brončane.

Najdraža mi je brončana medalja s Piccolo cupa koji se održao u Sarajevu. Moja štafeta je bila posljednja prije nego što sam ja uskočila u bazen. Kada sam počela plivati, prestigla sam tri djevojčice i osvojile smo brončanu medalju, rekla je tada Lana Pudar za City TV.

Bila je to prava uvertira za ono što će uslijediti. U juniorskoj kategoriji joj nema ravne, a u kolovozu prošle godine postala je prvakinja Europe u seniorskoj konkurenciji, piše Avaz.