Da li su baklje i incidenti pravi odgovor na loše poteze čelnika NSBiH?

Foto:Crna-Hronika

Utakmica u Lihtenštajnu, u kojoj je reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala domaćina sa 2:0, neće se pamtiti po pobjedonosnom debiju Save Miloševića na selektorskoj klupi “Zmajeva”.

Utakmicu je obilježila svojevrsna pobuna “BH Fanaticosa” protiv aktuelnog rukovodstva Nogometnog saveza BiH na čelu s predsjednikom Izvršnog odbora NSBiH Vicom Zeljkovićem piše Raport.

Prekid u 50. minuti

Podsjetimo, “Fanaticosi” su utakmicu na Rheinparku u Vaduzu prekinuli u 50. minuti, zasuvši teren bakljama te su jasno poručili:

“Savez napolje!”

Bila je to prva javna manifestacija onoga što “Fanaticosi” misle o aktuelnom rukovodstvu NSBiH.

Da li su baklje i incidenti, koje bi mogle skupo koštati naš savez i nogomet, baš pravi odgovor na, mora se priznati, katastrofalne poteze koje već godinama vuku čelnici NSBiH? Definitivno nisu!

A da li su isti ti ljudi koji vode NSBiH ikada preuzeli bilo kakvu odgovornost za silne promašaje u svom radu, a oni selektorski su najvidljiviji? I tu je odgovor odrečan.

Stoga, ovo što su priredili navijači malo koga može iznenaditi.

Nemile scene iz Vaduza, koje su prekinute tek nakon silnih molbi kapitena “Zmajeva” Edina Džeke, otvaraju novo pitanje.

Šta se tek može desiti u ponedjeljak (16. oktobar), na domaćem terenu u Zenici protiv Portugala, kad je ovako bilo u ipak ne baš bliskom Lihtenštajnu?

Dešavanja u Vaduzu moglo bi samo biti početak novog svojevrsnog “rata” između navijača i Saveza.

Nema pobjednika

A znajući i jednu i drugu stranu, jasno je da pobjednika teško da će biti – izgubiti može jedino bh. nogomet.

Uostalom, odavno je poznato da Evropska nogometna federacija (UEFA) gaji nultu tolenraciju prema bilo kakvom nasilništvu, bakljadama i sličnim incidentima pod svojim krovom.

Stoga će Nogometni savez BiH sigurno dobiti žestoku kaznu. Ona novčana bila bi čak i najmanje sankcija, s obzirom na to da zbog naših ranijih grijeha ni suspenzije nisu isključene.

Podsjetimo, prošle godine je Disciplinska komisija UEFA kaznila NBiH zbog incidenata na utakmici Lige nacija između BiH i Rumunije.

Savez je tada kažnjen sa 14.500 eura zbog, kako je obrazloženo, rasističkog ponašanja navijača i utrčavanja u teren, uz zatvaranje jednog sektora, od 1.500 mjesta, u narednoj utakmici UEFA Lige nacija (protiv Finske na Bilinom pojlu u Zenici, odigrana 14. juna prošle godine).

I krajem septembra ove godine stigla nam je “čestitka” iz UEFA-e, u iznosu od 20.000 eura i zabrane organizovanog odlaska navijača na jednu gostujuću utakmicu.

Razlog je to što su naši navijači palili pirotehnička sredstva i ubacivali predmete u teren na utakmici mladih (U21) reprezentacija Austrije i BiH koja je odigrana u Ridu..