DUNOVIĆ REAGOVAO NAKON ŠTO JE PARLAMENT FBiH USVOJIO INICIJATIVU IBROVIĆA: “Učesnici u saobraćaju pod dejstvom alkohola ili narkotika, svjesno i..”

Nakon što je Parlament F BiH usvojio inicijativu zastupnika DF-a, Amira Ibrovića, kojom se zadužuje Vlada FBiH da planiraju nabavku brzih testova za testiranje učesnika u saobraćaju na prisustvo narkotika, Klub zastupnika DF-a, u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, pokrenuo je inicijativu za izmjenu Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, naveo je Milan Dunović, zastupnik DF-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

“Naime, svjedoci smo sve češćih saobraćajnih nesreća sa fatalnim posljedicama, te smatramo da se odbijanje učesnika u saobraćaju da se podvrgnu zakonom propisanom testiranju na prisustvo alkohola ili narkotika, treba kažnjavati puno rigoroznijim kaznama, nego što je to sada slučaj.

Postoje učestali slučajevi da učesnici u saobraćaju pod dejstvom alkohola ili narkotika, svjesno i namjerno odbijaju testiranje, zbog činjenice da bi platili manju kaznu za taj čin, od kazne propisane za osobe za koje se utvrdi da u organizmu imaju nedozvoljena sredstva.

Ovim prijedlogom izmjene Zakona, za odbijanje testiranja, propisuje se kazna od 4.000 KM, zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju od 6 mjeseci i 6 kaznenih bodova.

Sigurni smo da bi se ovakvim preventivnim mjerama, smanjio broj osoba koje konzumiraju nedozvoljena sredstva prilikom upravljanja motornim vozilima, što bi dovelo do poboljšanja bezbjednosti u saobraćaju”, zaključio je Dunović.