JEDINI SRPSKI MINISTAR U VLADI KOSOVA: “Sramota me što je Vučić predsjednik Srbije”

O napadima na Kosovu, ali i o svojoj funkciji koju obavlja, govorio je Nenad Rašić, ministar u vladi Republike Kosovo, u emisiji ‘Istraga sedmice’ Hayat TV.

Desetine terorista, u nedjelju ujutro, napali su sa teškim naoružanjem kosovsku policiju, ubivši jednog pripadnika i ranivši dvojicu. Rašić govori da je postojao plan koji je bio organiziran, planski i to naravno u okolnostima kada je najmanje bio potreban.

Pričam iz ugla da sam jedini srpski ministar i samim tim te okolnosti čine još kompleksniji moj položaj i smatram da moramo naći način zajedničke saradnje i povjerenja. Ubijeđen sam da ovaj napad koji se desio sigurno nije put izgradnje bilo kakvog povjerenja ili pomirenja – ističe Rašić.

Naime, Rašić je jedini srpski ministar u vladi Republike Kosovo. Nije napustio institucije, već je zauzeo mjesto onih koji su napustili. Naglašava da se dugi niz godina bavi politikom, te da je u dva mandata bio ministar za rad i socijalno staranje.

Malo zvuči grubo, ali činjenično stanje jeste da je do toga došlo. Ja sam čovjek koji ima dugogodišnje iskustvo u politici. Moj princip bavljenja politikom na osnovi da smo mi autentični kosovski Srbi koji se na jedan politički umjeren način borimo za interese Srba je vjerovatno najbitnija stvar.

Ovo što smo do sada vidjeli, ovi nemili događaji, sigurno nije dio našeg političkog mišljenja i dio našeg načina sprovođenja pomirenja. Ni na koji način ne možemo naći paralelu od onih koji su otišli do nas koji smo autentični kosovski Srbi i pokušavamo da napravimo bolje društvo – rekao je Rašić za Hayat.

Mišljenje Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, o Rašiću i nije najbolje. Smatra da je političar sa dna mulja, te da nije nikakav Srbin.

Nije prvi put da me Vučić gađa nekim epitetima, a nažalost sam se navikao na to. Kad bih bio kao on, vjerovatno bih rekao da nastavlja da koristi istančane manire jednog seoskog uličara, ali pošto nisam takav, ja ga tako neću nazvati. Samo ću reći da me je sramota što je on predsjednik Srbije, a i ogroman dio srpskog naroda je sramota što se tiče njega – naglašava Rašić.

Foto: Hayat

Predstavnici kosovskih vlasti u više navrata su označili Milana Radoičića kao jednog od vođa kriminalne grupe koja je umiješana u ubistvo Olivera Ivanovića, a tvrdili su i da je umiješan u oružani sukob u selu Banjska. Objavljen je i snimak iz manastira, na kome se, kako tvrde, nalazi on, u uniformi i sa oružjem. Nakon objavljivanja snimka, stiglo je i priznanje Radoičića da je učestvovao i organizovao oružani sukob. Rašić je govorio i o tome da li poznaje Radoičića.

Nismo se sreli nikad, a indirektno sam dobio pozive. Svaki put kad idem u Srbiju uvijek budem zadržavan. Nekada su bili blaži. Traje po četiri sata. Moj sin studira na fakultetu u Srbiji. Svaki put kada prelazi biva zadržavan na ulazu po četiri sata. Neki ljudi ga ispituju razne budalaštine o meni, porodici. Ako se isti dan vraća, opet isti tretman.

Zamislite kolika je to patološka dubina psihološkog rata, da vi mog sina koji ima 21 godinu zaustavite samo da bi ga zastrašili ili mene upozorili. Srpske institucije su potpuno urušene jer postoji volja jednog čovjeka koji misli da onaj koji nije sa nama onda je protiv nas – govori Rašić.