Evo koliko smijete da ODLAŽETE ODLAZAK U TOALET, a da NE OŠTETITE BEŠIKU: Ovo morate da znate!

Odlaganje stvari je svima nama često normalno ponašanje, i nekoliko sati neće značiti opasnost za život, ali treba da znate da je moguće organizmu naneti štetu ako “trpite” ili nemate naviku redovno da praznite bešiku.

Zdrava bešika može da čuva oko 460 ml mokraće, a telu je potrebno oko 10 sati da bi tu količinu proizveo. Upravo toliko sati možete da izdržite bez odlaska u toalet a da ne oštetite organe. U najgorem mogućem scenariju, bešika se može rastegnuti kako bi sačuvala i više od pomenute količine mokraće, ali ako iz nekog razloga ne možete u toalet, ili primetite da vam dete trpi, imate razlog za zabrinutost.

Bešika je organ koji se širi i steže, ali proces pražnjenja bešike nije sličan kontrakciji mišića. Mokraća se filtrira kada iz bubrega putuje do bešike, jednom kad sadrži oko 700 ml mokraće, smatra se da je puna.

Istraživanja kažu kako je bešika direktno povezana s mozgom i puna je receptora koji mozgu govore koliko je puna. Možemo zamisliti kako postoji jedna nevidljiva linija koja, kada mokraća dođe do tog nivoa, mozgu javlja da je vreme da se isprazni.

Kada prvi put osetite potrebu za mokrenjem, bešika verovatno može da primi još tečnosti, ali kada je puna, mišići oko nje će se stiskati kako mokraća ne bi procurela dok je ne ispraznite.

Komplikacije i ostali zdravstveni problemi koji se mogu izazvati ako se bešika ne prazni na vreme su inkontinencija, preaktivna bešika ili zadržavanje mokraće.

Opasnosti zadržavanja mokraće

Opasnosti zadržavanja mokraće su brojne, ali neće doći do velike štete ako baš nikako ne možete 6 sati u toalet. Ali, ako stalno izbegavate ovaj „posao“, može doći do komplikacija. Evo nekoliko opasnosti koje može uzrokovati zadržavanje mokraće:

1. Ako ne praznite bešiku redovno, ili čak ceo dan, rezultat može biti infekcija urinarnog trakta.

2. Ako zadržavate mokraću jer vam je to navika, bešika može da atrofira, a vremenom se može razviti i inkontinencija.

3. Kada mokraću zadržavate i više od 10 sati može doći do zadržavanja mokraće, što znači da se bešika ne može opustiti čak i ako želite da mokrite.

4. U retkim slučajevima, zadržavanje mokraće može uzrokovati pucanje bešike. Ako se to dogodi, potrebna je hitna lekarska pomoć jer se radi o stanju koje je opasno po život.

Ako često zadržavate mokraću, i to danima, izložili ste organe bakterijama što može značiti infekciju urinarnog trakta, a i sepsu.

Koliko često ustvari praznimo bešiku?

Normalno mokrenje varira od osobe do osobe, a zavisi i od toga koliko tečnosti pijete u danu. Deca imaju manje bešike pa moraju češće i da ih prazne, a odrasle osobe u danu u toalet idu 4 do 10 puta. Određeni lekovi, poput diuretika, mogu uticati na učestalo mokrenje, a stanja poput dijabetesa i trudnoće mogu imati jednak uticaj.

Dehidracija

Ako dugo tokom dana ne osetite potrebu za mokrenjem, uzrok može biti dehidracija – stanje kada je telo izgubilo više tečnosti nego što je primilo.

Simptomi dehidracije:

Vrtoglavica
Retki odlasci u toalet
Urin smeđe boje ili tamno žut
Suva usta

Šta još može da utiče na nemogućnost mokrenja?

Možda vam se dogodilo da želite da mokrite, ali ne možete. Neka stanja mogu da utiču na taj problem:

Propadanje bubrega
Infekcija urinarnog trakta
Uvećana prostata kod muškaraca
Problemi s kontrolom bešike
Blokada koja sprečava pražnjenje bešike

Kada je vreme da posetite lekara?

Ako imate bilo kakvih problema s mokrenjem, posetite lekara jer to nije simptom s kojim treba naučiti da živite. Nakon 36 do 48 sati bez pražnjenja bešike, lekar je takođe hitno potreban.

(stil.kurir.rs)