Hezbolah šokirao Amerikance: ‘Šanse za izbijanje trećeg svjetskog rata upravo su porasle za 50 posto!’

Mnogi se, naime, pitaju zašto se Hamas poslužio tako brutalnom taktikom ubijanja nenaoružanih civila, uključujući žene i djecu, osim ako ne žele da eskalacija bude nepovratna. Postavlja se pitanje žele li prisiliti Izraelce da odgovore na isti način kako bi to postalo neprihvatljivo za sve ostale arapske i muslimanske zajednice.

Koliko smo udaljeni od eskalacije očiglednog međunarodnog geopolitičkog sukoba u Treći svjetski rat? Nakon svirepog pokolja u izvedbi Hamasa, u kojem je ubijeno oko 1300, a oteto 120 izraelskih civila, postaje sve jasniji rizik prerastanja opće međunarodne napetosti u otvorene sukobe.

Najveći je problem što se scenariji brzog spuštanja političkih tenzija i pacifikacije – što je uvjerljivo najbolje rješenje – u ovome trenutku uopće ne doima realnim, nego raste opasnost od daljnjeg pojačavanja konflikata, kako u regiji tako i internacionalno.

Iako se upravo postavlja otužno pitanje kakvu razinu osvete treba tolerirati Izraelu kao prihvatljivu, jasno je da osveta više sama po sebi nema smisla jer je od početka izraelskog bombardiranja Gaze već pobijeno 2500 ljudi, od čega 1180 žena i djece.

Ranjeno ih je oko 8700. Izrael će u Gazi i(ili) prema susjedima sada sigurno poduzeti žestoki vojni napad u kojem neće prezati pred novim civilnim žrtvama, a takav potez također će dobiti odgovor s druge strane.

Svako drugo gledanje na situaciju osim pacifikacije stoga se čini besmislenim i hazarderskim pristupom, pogotovo s obzirom na uloge, koji su u ovom ratu civilizacija normalnim ljudima neprihvatljivo visoki.

Čak i ako se nekako izbjegne dramatično širenje i pojačavanje sukoba na Bliskom Istoku, jasno je da će nakon dvije godine pandemije i druge godine rata u Ukrajini imati teške posljedice za globalni gospodarski rast, što je vrlo jasna i logična zabrinutost koji su na više sastanaka izrekli na okupljanju MMF i Svjetske banke, koje se upravo održava u Maroku.

Više na Jutarnji list