Hodza s okusom prevare: Najveca bosanska kreditna afera “Musinbegovic”

Podsjećamo, u slučaju ove afere Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Zenici objavilo je krajem 2012.godine presudu za četiri osobe iz Visokog koje se sumnjiče za prevare sedam banaka, kao i za produžena krivična djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja. O svemu tome izvještavali su brojni mediji.

Presudom je Ejub Mušinbegović, svojevremeno predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Visokom i rukovodilac poslovnice “Centrotransa” u Visokom, osuđen na četiri, dok su Fetah Hindija, samostalni referent i zamjenik rukovodioca poslovnice, i Kemal Smajlović, tehnički sekretar poslovnice, osuđeni na po godinu dana zatvora.

Četvrtom optuženom, Ahmedu Tabaku, vlasniku preduzeća “TM Company” iz Visokog, sudilo se odvojeno, a i on je osuđen na godinu dana zatvora.

Prema optužnici Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, oni su terećeni da su obmanom i falsifikovanjem dokumentacije kod sedam komercijalnih banaka podigli 274 kredita, čime su banke, korisnike kredita i žirante oštetili za više od četiri miliona KM.

Kreditima je podignuto 5,3 miliona KM, od kojih nije vraćeno 4,1 milion KM.

Svojevremeno, o cijelom ovom slučaju pisao je i osuđeni Tabak, koji je pokušao objasniti situaciju iz svog ugla, o čemu ste mogli čitati na portalu Visoko.ba..

S druge strane, stoje brojne parnice koje radnici pokusavaju iznova pokrenuti, tvrdeći da oni nisu podigli te kredite, da su prevareni i da traže pravdu za sebe i svoje porodice.

Nova žrtva afere Mušinbegović: Džemal Buhić počinio samoubistvo zbog kredita većih od 100.000 KM

(Visoko)