IZA svake jake žene stoji slaba ŠTITNJAČA…

Osjećate se preopterećeno, svi od vas nešto zahtijevaju, a nalazi štitnjače nisu baš sjajni? U svom rječniku čim prije zamijenite riječ „trebam“ sa „želim“ i počnite djelovati prije nego što bude prekasno – jer neke uzroke bolesti može riješiti ljekar, ali neke samo vi.

Ko su te snažne žene? Smatrate li sebe snažnom ženom? Zašto? A kako znate da vam je štitnjača slaba? Kako znate da nije? Kad postaje prekasno za saznanja?

Prekasno je kad ostariš prije vremena. Imaš 40-50 godina i osjećaš se kao stara baba. Bole te zglobovi, mišići, ujutro ti treba vremena da se odmrzneš, umorna si, demotivisana, izgubila si sjaj u očima. Najgore je kad izgubiš sjaj u očima.

Štitnjača je kriva za sve? Kad upitam žene koji je vaš problem, najčešće kažu: „Štitnjača“. To uglavnom znači da je za sve kriva štitnjača. Kriva je što više ne mogu raditi k’o zvijeri, ugoditi suprugu, što nemaju živaca za djecu.

Kriva je za lošu kosu i pored dobrog frizera. Kriva je za debljanje uprkos zdravoj hrani, za suhu kožu iako koristite skupe kreme. Kriva je što imaju sve, a nisu zadovoljne.

Iako su tu i srce, pluća, bubrezi… A posebno bih naglasila stomak i mozak. A u stomaku i mozgu započinju svi problemi. No, štitnjača je najviše kriva. Ali, do prije nekoliko godina gotovo da nisu znale da ta mala žlijezda i postoji. Misliti da je štitnjača kriva, krivo je mišljenje. Mi smo krivi što smo uništili štitnjaču. Sistematski, dosljedno.

Kako smo se doveli tu gdje jesmo? Od čega nas štiti štitnjača?

Sama riječ „štitnjača“ govori da bi nas ona trebala štititi.

Funkcija promiče strukturu, a struktura promiče funkciju. To bi značilo, ako koristite svoju štitnjaču, ona će biti sve jača, sve bolja, aktivnija, snažnija. No, je li nas iko učio kako se koristi štitnjača? Je li nas neko učio kako se koriste jajnici? Ili gušterača? Gušteraču tjeramo da radi i pati… dok jedemo puno slatkog! Dakle, ne znamo je koristiti.

Imamo informaciju, ali nemamo znanje. Google ima sve informacije, ali ne zna liječiti ljude, ne zna skuhati supu, ne zna napraviti ormar. Niko nas nije naučio koliko su ove žlijezde važne za sreću. Ni kako se koriste.

Da traju što duže. Kupiš novi blender pa ga ne bacaš po podu, ne lupaš po stolu s njim, ne radiš s njim 10 sati na dan bez prestanka, ne stavljaš u njega kamenje, ne mrziš ga. Rukuješ s njim oprezno, nježno, s poštovanjem, sa željom da što duže traje, jer je tvoj, jer si ga platila svojim novcem. Želiš da bude mlad i aktivan i nakon 20, 30 godina.

Tvoja baka ili mama imaju također neke svoje aparate koje koriste s pažnjom i ljubavlju. Godinama.

A gdje smo tu mi? Ko rukuje s nama s pažnjom i ljubavlju? Godinama?

U pubertetu se odjednom nađemo s novim bićem, sama sa sobom, oči u oči. Probudimo se iz djetinjstva u stvarnost jedne djevojke. „Opa! Hello!“,

„Hello, Iva!“, „Hello, Andrea!“, „Hello, Antonija!“

„Jesam li to ja?“

„Otkud mi akne?“

„Kako će me voljeti s aknama?“

Niko ne kaže da te drugi ne trebaju voljeti, da trebaš voljeti samu sebe, a kamoli da nas nauče kako. Drhtimo pred kritikama drugih. A ni oni najbliži se ne ustručavaju kritikovati do bola.

Brini o sebi – sada!

Počela sam koristiti kreme za bore oko očiju u ranim 20-ima. Zahvaljujući mojoj dragoj doktorici koja me naučila da briga za kožu počinje sada.

Briga za sve do čega vam je stalo počinje – sada!

Svako odgađanje brige za sebe jednako je smrti duše. O zapuštenom tijelu da ne govorim. Duša je pokretač i ako je pokretač mrtav, duh umire. Nema energije.

Smrt duše je uzrok fizičkog umora. To je uzrok hroničnog umora, gdje nestaje zadovoljstvo, gdje se gubi motivacija, gdje sve postaje sivo i besmisleno. Kad se ne bavim sobom i svojim željama te potrebama svoje duše, u tijelu mi se nakuplja vlaga. Simbolički i doslovno. Vlaga je simbol statike, nepokretnosti.

Ako duša ne dobija svoju hranu, ona umire.

Štitnjača reguliše metabolizam. A metabolizam je vječna mijena – pokret. Nije statičan. Nije konačan. Podrazumijeva kretanje, promjenu. Štitnjača je upravo tu, u uredu koji nadzire promjenu.

Nadzire metabolizam, temperaturu, a energetski je povezana s vratom i govorom. Duhovno je povezana sa samopoštovanjem i samopouzdanjem. Povezana je s onim što smo u stanju izreći, s hrabrošću da kažemo što mislimo. Ako stalno gutamo svoje riječi i osjećamo knedlu u grlu… Što će biti s nama?

Koliko godina je trebalo da moćne žene Hollywooda naglas kažu da su zlostavljane?

Ali šutjele su za viši cilj. Uspjeh.

Jeste li vi talac vašeg uspjeha? Jeste li barem svjesni što ste zbog toga putem izgubili? Je li bilo vrijedno? Papir i olovka, plus, minus, izračunajte.

U čemu je kvaka? Kvaka je znati što nam hrani dušu. I svjesno planirati „obroke“ za dušu.

Znamo da bismo umrli bez hrane i, na žalost, to je jedina hrana koje smo svjesni. Čak i sada kad smo bombardovani informacijama o prehrani, zdravoj hrani, malo toga znamo. Niko ne zna da bismo se trebali hraniti po krvnoj grupi jer tako jačamo svoj imunitet. Malo ko zna za kombinovanje hrane po Hayu u jednom obroku. Još se manje zna o svjesnom jedenju i metodi Fx Mayr. Žudimo za informacijama jer nam nikad nije dosta.

A poenta je da:

– provjetrimo glavu (jer ćemo inače nakupiti „vlagu“)

– izbacimo većinu hrane koju jedemo

– detoksiciramo tijelo i dušu.

Tek tada, čisti i svježi, možemo staviti šminku i parfem. Čistim tijelom dobijamo jasnoću u duši, možemo odrediti što nam hrani dušu i koliko često ćemo uzimati te „obroke“.

Nazvati stvari pravim imenom

Što vam govori medicinska dijagnoza?

– Govori ono što objektivno vidi.

Ali često ne govori iz koje rupe izlazi vrag. Gdje je uzrok. Rupu treba zatvoriti, iscijeliti. Uzrok treba riješiti. Neke uzroke može riješiti doktor, neke samo vi, a neke zajedno. Budi pametna da znaš kada i gdje trebaš djelovati. Da ne bude prekasno.

Ako slomiš nogu ili trebaš na operaciju, budi pametna – idi na vrijeme doktoru. Ako se debljaš, budi pametna – pronađi doktora koji će te voditi kroz mršavljenje. Ako imaš problem sa štitnjačom – pronađi svog doktora i svog duhovnog voditelja. Ako pronađeš sve u jednoj osobi – odlično! Ali ako te odjednom boli stomak, smanji jelo prije nego odeš doktoru. Ako si umorna, najprije se naspavaj prije nego što zatražiš tabletu.

Za sve bolesti koje su povezane s hormonima treba ti duhovno vodstvo. Holistički pristup zdravlju donosi cjelovit rezultat. Riječ holistički dolazi od grčke riječi holos što znači i cjelovit i svijet. Dakle, ovaj pristup liječi tijelo i dušu.

Holistička metoda Mulier prirodno je liječenje tijela i duše. Latinska riječ mulier znači žena.

Ova je metoda ženski sagledavanje problema iz ženskoga kuta i nježan ženski način rješavanja problema. Hormoni su materijalizirana energija duše. Uzet ćemo tri primjera od ranije. Gušterača – luči inzulin koji tjera šećer u stanice, jetru i mišiće. Bome žešća akcija. Glukoza je gorivo. Punimo svoje automobile gorivom da bismo mogli negdje otići, putovati, kretati se.

Glukoza je važna

Glukoza nam treba za kretanje. Da idemo tamo gdje želimo i/ili da bježimo od tamo gdje ne želimo biti. Shvatite da za sve što radimo u životu (smoothie, doktorsku disertaciju, ručak, članak) koristimo glukozu kao pogonsko gorivo. Dakle, i naše misli rade na glukozu. Pa se pitate zašto su vam hladne noge? E, pa zato što vam je sva energija u glavi (uz to što imate masnu jetru, aterosklerozu i hormonski disbalans). Glukoza je naše pogonsko gorivo.

Stvoreni smo tako da naše tijelo može samo od sebe stvoriti glukozu (iz bjelančevina i masti) tako da uopće ne moramo jesti slatko! Dakle, glukoza je važna! Tijelo je stvara i kad je ne unosimo. Zamislite da vaš automobil sam stvara benzin! Ostavite u autu kišobran i sendvič i dobijete benzin. Tako i mi, pojedemo komad mesa s malo maslinovog ulja i možemo iz toga dobiti glukozu. Nema naprijed bez glukoze.

Glukoza je uvijek tu da bismo išli naprijed! Ali ne da samo razmišljamo o tome gdje bismo išli, a na kraju nigdje ne odemo. Da, tu se stvara vlaga. Tu je vražja rupa. Tu umire ego. Tamo gdje samo mislimo, a ne djelujemo.

Ego je dobar. Ego je potreban. Ego je život. Ego je na neki način vaš identitet. Ego nam govori kuda trebamo ići. A ako je zdrav, odvest će nas na dobar put. Čim se zaputimo na taj put, ego (kao dobar roditelj) sretan je što smo krenuli, on je radostan. Ta činjenica da smo krenuli na put (put je odluka o akciji i prvi korak) čini ego živim. Ego raste sa svakom našom akcijom. Zato treba poduzimati akcije. Da bi ego bio živ! Akcija je gorivo za ego!

Živi ego je zdrav ego koji nam zna dati znakove gdje i kada trebamo ići, koje akcije poduzeti. A energiju za to nam daje gušterača tako da luči inzulin koji ubacuje glukozu tamo gdje treba – u stanicu! Tako se tijelo kreće. I um.

Energija zdrave gušterače jača naš ego i obrnuto – zdravi ego jača gušteraču. Govorim o duhovnoj medicini. (Ako neko ima pitanja, moj odgovor je pitanje: objasnite mi kako moj e-mail stigne u New York.)

Previše je previše

O egu, akciji (i o nizu drugih stvari) ovisi zdravlje gušterače i protok inzulina. Bolesna gušterača i poremećena funkcija inzulina dovodi do dijabetesa i ukazuje na oslabljen ego. Dijabetes je autoimuna bolest. Tamo smo sami protiv sebe.

Zašto smo sebi neprijatelji? Iz neznanja. Ne poznajemo sami sebe. Ulazimo u poduzetništvo, ulazimo u brakove, rađamo djecu, a da nemamo pojma u što se upuštamo ni kako se to radi. Istina, putem se nauči štošta.

Ali jedina stvar koju moramo znati da sačuvamo živu glavu (živu dušu) je kako se brinuti o sebi. I o svojoj gušterači, štitnjači… Možda zbog ratova i grupne svijesti (podsvijesti), ali među svima nama vlada jedan veliki strah od gladi. Jedemo prečesto zbog straha od gladi. Osim kad se prežderavamo zbog emocija.

Upamtite: ako želite biti zdravi, jedite 50% onoga što sada jedete. Pijte malo više.

Zbog straha od gladi opterećujemo svoju gušteraču. A štitnjača koja reguliše metabolizam počinje se pitati: što je sad ovo? A ovo? Što će nam ovo? Što ću s tim? Pa hajde ti sad, moja štitnjačo, omogući pretvorbu svih tih šećera u masti, masti u šećere…

Izgradi još stanica, a već ti je i samoj jasno da ih ima previše. Razgradi stare stanice, a više nema mjesta za razgradne produkte, za smeće. Ceste su zakrčene, pune kalcija (izlazi iz kostiju) i trombocita (slaba cirkulacija), zalivene kiselinom (kisela dijeta, kisele emocije). Nema više mjesta! A usta su već puna hrane. I to slatke!

Štitnjača radi i šuti

I štitnjača nastavlja raditi, regulirati svu tu hranu što dolazi, regulirati sav taj metabolizam, regulirati anabolizam (izgradnju stanica), katabolizam (razgradnju stanica) i šutjeti dok to radi.

Da im malo pomogne pogurati stvar, uključuju se adrenalne žlijezde, dižu pritisak, daju još dodatnoga goriva u obliku glukoze i na kraju još više opterećuju gušteraču i štitnjaču, koje polako gube snagu.

To se zove premašeni kapacitet organa.

Ako vaš blender može raditi na brzini broj 3, onda na brzini broj 4 crkava. Isto je s organima.

Koju ste ulogu odabrali? Gušterača je u našem stomaku. Tamo su i naše bakterije. One su informacijski sistem, prenose vijesti, one su novinari. Tamo gdje je gušterača (i crijeva), tamo je naš instinkt.

Instinkt je informacija (koju imaju bakterije – novinari). Slušamo li sebe i odlučujemo li sami kamo ćemo ići, koliko ćemo ostati i što ćemo tamo raditi? Ili to ignorišemo? Odlučujemo li se za „trebam“ umjesto „želim“?

Kad se odlučimo za „trebam“, odlučili smo se na šutnju. Sve je ovo pozorište i svi glume. No, koju ste ulogu vi odabrali?

Ulogu žrtve koja nema izbora i mora šutjeli, prešutjeti ili „trebati“?

Ili ste izabrali ulogu žive samouvjerene žene koja je jasna, koja kaže što voli, što ne voli i ne misli pritom hoće li to koga uvrijediti?

Ako nekoga vrijeđaju vaše želje, onda je sve jasno. Ali ako vi ipak odlučite ostati s osobom koja vas ne voli, kako ćete ikad naučiti voljeti sami sebe?

Upoznaj sebe!

1. korak: Najprije izbaci sve aktivnosti iz svojeg života koje misliš da „trebaš“ (pomoći prijateljici izabrati namještaj, otići na kasu s…, reći da si zadovoljna, nazvati mamu jer će se naljutiti).

Sve što mislite da trebate uglavnom je potpuno nepotrebno u vašem životu, i kao što višak mesa koje jedete stvara viškove i toksine u crijevima, tako sve što mislite da „trebate“ stvara toksine u glavi.

Od tog „trebam“ mogli biste se opako razboljeti, jer dok funkcionišete s „trebam“, nikad neće biti dovoljno mjesta za „hoću“, „želim“, „uživam“. „Trebam“ neće nikad zadovoljiti želje i potrebe duše. Louisa Hay rekla je da je duhovni uzrok hormonskih problema „jedno govorim, drugo radim, treće mislim“. Odnosno, lažem – ako ćemo stvar nazvati pravim imenom.

2. korak: Kad smanjite aktivnosti koje su potaknute emocijom „trebam“, odredite što vas zaista veseli, što vam jača sjaj u očima, što vam diže energiju, što vam nikad nije teško, što uvijek želite i možete.

To je uvijek nešto kreativno. Razmislite. I tada odredite koliko često ćete imati „obroke“ za svoju dušu. I koje. I kada. Život se tada drastično mijenja.

Krenimo redom – najprije tijelo, pa duša

Jeste li mršavi izvana, a debeli iznutra? To je vrlo rizično. Vrijedi za mršavice u stresu.

Ako i dalje u ovom tekstu tražite nešto o TSH, fT3 i fT4, vjerujte, pogrešan vam je fokus. Gledate u krivom smjeru. Niste shvatili poruku ovog teksta. Moje je da vam prenesem poruku, a ne ljekarsko znanje. Moje je da vam prenesem poruku, a koji je vaš dio posla? Zašto ste tamo gdje ne treba? Tako gubite energiju.

Iscrpljujete svoju štitnjaču.

Odradite svoj dio. Prestanite gledati u TSH. Kada to napravite, TSH će se popraviti sam.

Jake žene vole imati kontrolu. I sve i svakoga zadovoljiti. Pustite sve. Budite „slaba“ žena, savitljiva i nježna. Svoja.

Izvor: www.mulier.hr, prenosi: aura.