Izraelska vojska na UN-ovoj crnoj listi: Teški prekršaji nad djecom.

Palestinsko dijete čeka na liječenje zbog neuhranjenosti u bolnici Mučenici Al-Aqsa u Deir el-Balahu 30. maja [Bashar Taleb/AFP]
Ujedinjene narodi (UN) su dodali Izraelsku vojsku na svoj listu “strane koje čine teška kršenja nad djecom u situacijama oružanog sukoba”.

U izvještaju za 2023. godinu, koji je uvidima agencija Anadolija, se navodi da je nasilje nad djecom u oružanom sukobu dostiglo ekstremne nivole, uz šokantno povećanje od 21 posto teških kršenja zakona. Uočavajući porast incidenata koji su doveli do smrti i ranjavanja djece za 35 posto u odnosu na prethodnu godinu, se navodi da su “Ujedinjene narode potvrdile 32.990 teških prekršaja, od kojih je 30.705 počinjeno 2023, a 2.285 počinjeno ranije, ali potvrđeno 2023. godine”.

Prema izvještaju, 2023. godine ubijeno je 5.301 dijete, ranjeno 6.348 djece, a 8.655 djece je regrutovano u oružane grupe.

Prvi put se spominju izraelske snage u svjetlu nedavnih događaja u Gazi, gdje teška kršenja nad djecom u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama porasla su za 155 posto.

Ova kršenja su pogodila 4.360 djece, od kojih 113 izraelske i 4.247 palestinske. U izvještaju se navodi da je počinjeno 7.837 prekršaja protiv 4.247 palestinske djece u Gazi, okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu.

Napominje da su ova kršenja počinila izraelska vojska i izraelski ilegalni doseljenici.

Dalje se naglašava da su izraelska vojska i snage sigurnosti odgovorne za 5.698 ovih kršenja. Navodeći da je Izrael pritvorio 906 palestinske djece, izvještaj također ukazuje na to da UN imaju informacije o djeci koja su bila izložena maltretiranju i seksualnom zlostavljanju. Osim izraelske vojske i sigurnosnih snaga, na listi su se našli i oružano krilo Hamas, brigade Qasam i Al-Quds, naoružano krilo palestinske grupe Islamski džihad.

Glavne oblasti kršenja Ujedinjenim narodima se navodi da su Izrael, okupirane palestinske teritorije, Demokratska Republika Kongo, Mijanmar, Somalija, Nigerija i Sudan mjesta na kojima su kršenja nad djecom najintenzivnija.

https://balkans.aljazeera.net/news/world/2024/6/8/un-stavlja-izrael-na-crnu-listu-zemalja-zbog-stradanja-djece-u-gazi.

https://balkans.aljazeera.net/news/world/2024/6/7/un-dodao-izrael-na-crnu-listu-drzava-koje-napadaju-djecu-u-sukobima.