JEZIVA SCENA IZ HRVATSKE: Jak vjetar odnio kupača s plaže..

Na plaži “Veli Žal” na Malom Lošinju, tragičan ishod spasilačke akcije: Austrijski turista, koji je spašen iz mora, preminuo je.

Nesretnog kupača donio je s plaže “Borik” jak vjetar. Iako su ga ostali kupači izvukli iz vode, hitna medicinska pomoć je brzo stigla, ali nažalost je samo mogla konstatirati njegovu smrt.

Pijavice u Istri

Nekoliko pijavica zabeleženo je između Cresa i Istre, a jedna je snimljena posle 14 sati i kod Rovinja. Tri pijavice uočene su i oko Pule.

Državni hidrometeorološki zavod za danas je izdao narandžasto upozorenje na grmljavinsko nevreme za područje Rijeke, Kvarnera i Istre. Za sad nije bilo većih problema. I dalje su lokalno mogući vrlo izraženi pljuskovi te lokalne bujične i urbane poplave, objavilo je Uprava civilne zaštite.

Posle podne je nevreme zahvatilo Zagreb i okolinu. U Zagrebu je padala obilna kiša, a u Zagorju grad.

U okolini Siska oštećene kuće
Nova prirodna nepogoda pogodila je područje Siska, ovaj puta Palanjek i Hrastelnicu. Prema pričama stanovnika, pijavica je prošla kroz naselje i odnela desetak krovova. U Hrastelnici je vetar odneo jedan krov, objavio je Grad Sisak na svem Fejsbuk profilu.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, predsednik Gradskog veća Bojan Dadasović i zamenik gradonačelnice i načelnik Civilne zaštite Marko Krička, odmah su po dojavi obišli oštećene kuće u pratnji Zlatka Bogdana i zapovednika Javne vatrogasne jedinice Grada Siska Miroslava Goluba.

Prvi radovi na sanaciji oštećenja već se obavljaju, a gradonačelnica je najavila i konkretnu materijalnu pomoć kao i prethodnim slučajevima u Selima i Gredi koje je prošle godine takođe zahvatila pijavica, objavio je Grad.

Nezgode na moru

Na području Malog Lošinja zabeleženo je i više pomorskih nezgoda plovila, te dojave o kupačima u moru po nevremenu kojim su službenici Lučke ispostave Mali Lošinj naložili izlazak na obalu. Na području Novog Vinodolskiog dve osobe spašene su s ostrva Sv. Martin. Reč je o mađarskim državljanima koji su se tamo nasukali jastukom na naduvavanje usled udara jakog juga. Osobe nisu pretrpele povrede.

Nasukala se jedrilica bez posade
Nevreme na moru zadavalo je probleme i u zadarskom akvatoriju. Između Vira i Paga plutala je jedrilica bez nadzora nošena jakim jugoistočnim vetrom, a za kojom je Lučka kapetanija Zadar pokrenula spasilačku akcija. Traganje međutim nije dalo rezultate te je obustavljeno zbog pogoršanja vremenskih uslova.

Osim toga, nasukala se jedrilica bez posade u Sv.Petru na moru, u mestu Crvena luka. Na zadarskom području zabeležena je dojava i o jednoj osobi u moru, državljaninu Slovenije, koji je krenuo da pliva za jet-ski plovilom koje se otrgnulo sa veza. Slovenac je samostalno isplivao na obalu i nije povređen.

Na području šibenskog arhipelaga nasukano je takođe nekoliko polovila. Dva plovila bez posade (jedrilica s hrvatskom zastavom i gliser s nemačkom zastavom) nasukala su se na plaži Jadrija, a jedna jedrilica kod ostrva Arta Mala.

Između Prvić Luke i Šepurina spašena je jedna osoba iz mora koja se našla u pogibeljnoj situaciji. I u splitskom akvatoriju zabeleženo je nekoliko vanrednih događaja u kojima su učestvovale osobe i plovila.

Novo upozorenje DHMZ-a i Civilne zaštite
Prognostičari DHMZ-a za sutra su izdali narandžasto upozorenje na kišu za riječku regiju gde su moguće obilne padavine, a Uprava civilne zaštite upozorava kako je moguć nestanak struje, vode i prekid u komunikacijama.

Budite spremni zaštiti sebe i svoju imovinu, poručuju iz Uprave na društvenim mrežama dodajući kako je moguće plavljenje imovine i saobraćajnica, a upozoravaju i na opasnosti zbog smanjene vidljivosti i proklizavanja na mokrim kolovozima.

Zbog vetra, narandžasto je upozorenje izdato za Zapadnu obalu Istre, te Kvarner i Kvarnerić, stoji u objavi uz napomenu da vozači koji kreću na put prate stanje na putevima na stranicama Hrvatskog autokluba kao i prognoze i upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda.

(Index.hr)