Kad je pravilno pravoslavcima čestitati božić?

U Grčkoj, Rumuniji i Bugarskoj pravoslavci već stotinu godina obilježavaju božić 25. decembra, a ne 7. januara

Zašto? Koga zanima neka se potrudi da pročita..

Božić je, prema mišljenju svih hrišćana, 25. decembra, ali se zbog upotrebe dva različita kalendara razilaze u tome kada je 25. decembar.

Rimski imperator Julije Cezar je 46 godina prije nove ere uveo u upotrebu kalendar (tkz. julijanski), prema kojem je 25. decembar trinaest dana poslije, to jest 7. januara.

Šesnaest stoljeća poslije, papa Grgur osmi, 1582. godine, zbog nepreciznosti julijanskog kalendara uvodi novi, koji se prema njemu vremenom naziva gregorijanskim, a prema kojem će 25. decembar i biti 25. decembra. Ovaj kalendar je današnji opće prihvaćeni kalendar prema kojem se sve zemlje u svijetu na međunarodnom nivou orijentiraju.

Tako se desilo, da su pravoslavni krščani zadržali računanje po julijanskom, a rimokatolici prihvatili gregorijanski kalendar, pa im se tako obilježavanje istog dana mimoišlo za dvije hefte.

Međutim, srbijanski naučnik Milutin Milanković je 1923. godine napravio reformu i novi tačniji proračun julijanskog kalendara, prema kojem je tačno ustanovljeno da se božić podudara sa gregorijanskim proračunom koji pada na 25. decembar. Ovaj Milankovićev tačniji kalendar su na 30. Svepravoslavnom kongresu prihvatile sve pravoslavne crkve. Međutim, nisu ga sve provele u djelo. To su učinile grčka, bugarska i rumunska odmah naredne godine, to jest 1924., dok su ostale zadržale staro računanje.

Zbog ove činjenice već čitavo stoljeće se u Grčkoj, Bugarskoj i Rumuniji pravoslavni božić obilježava na isti dan kada je i katolički, od 1991. to je slučaj i sa Albanijom, a od ove godine i sa Ukrajinom, dok ga u ostalim zemljama pravoslavci i dalje obilježavaju 7. januara.

Izvor, Hafiz, Amir ef. Mahić, facebook(Senzor)