KADA PRONAĐETE UNUTRAŠNJI MIR, PRONAĆI ĆETE I ZDRAVLJE: 9 koraka za suočavanje s teškim danima …

Umesto da potiskujete i zadržavate stres u sebi tokom napetih dana, isprobajte ovih 15 navika koje će podići vaše raspoloženje i smiriti vaš um!

Nije važno da li živite u palati ili skromnoj kolibi, svi mi s vremena na vreme doživljavamo stresan dan. Vaš mozak je osposobljen da reaguje na okidače stresa putem automatskog instinkta za preživljavanje. Iako ne možete izbrisati životni stres, možete povratiti svoj unutrašnji mir.

Moguće je da noću ne možete kvalitetno spavati zbog beskrajnog “brbljanja” u vašem mozgu koje izaziva anksioznost. Čak i ako se okružite ljudima i stvarima koje volite, takav nesklad može izazvati negativne promene u vašem mentalnom zdravlju.

Umesto da potiskujete i zadržavate stres u sebi tokom napetih dana, isprobajte ovih 15 navika koje će podići vaše raspoloženje i smiriti vaš um:

Plešite, svirajte, slušajte muziku

Kad god se osećate beznadežno pod stresom, pustite neku od svojih omiljenih melodija. Pokrenite svoje telo i plešite iz zabave. Osećaćete se bolje, a muzika može da dotakne vašu kreativnost. Živeti mirnim životom je mnogo bolje nego biti uznemiren sve vreme.

Istegnite ili masirajte svoje telo

Stres utiče na vas mentalno i emocionalno i može manifestovati fizička stanja. Kada ste pod stresom i uznemireni, osećate napetost u vratu, leđima i drugim mišićnim grupama. Hronični stres upozorava da uporni stres može dovesti do čestih bolova ili pogoršati stanje koje se ponavlja.

Umirite svoje umorne i bolne mišiće nežnim istezanjem. Svakodnevno vežbanje pilatesa može ojačati vaše mišiće i smiriti vaš um. Takođe možete dobiti masažu da biste smanjili snagu i napetost zglobova.

Povratite svoj duševni mir tako što ćete se više smejati

Kada ste poslednji put sedeli i dobro se smejali? Nema ničeg kao srdačan smeh koji vam golica dušu i dovodi vas do srećnih suza. Potrudite se da pronađete više prilika za smeh. Možete pogledati jednu od svojih omiljenih komedija ili podeliti smešna sećanja sa prijateljem. Zabava i kikot mogu opustiti vaš mozak i doneti vam trenutnu radost.

Povratite svoj duševni mir tako što ćete upravljati svojim stresom

Preispitajte stvari koje vas opterećuju. Iako je neki stres prirodan kod kuće i na poslu, možda doživljavate i nepotreban stres. Prvi korak je prepoznati ove stresore kako biste smanjili anksioznost i povratili unutrašnji mir.

Razmislite o tome možete li napraviti neke promene u načinu života kako biste ublažili stres kod kuće. Možda vam odlaganje i loše upravljanje vremenom stvaraju probleme. Identifikovanje okidača stresa i pronalaženje načina da ih smanjite može vam olakšati teret i vratiti duševni mir.

Isključite ili smanjite vreme koje provodite pred ekranom

Razumemo da tehnologija igra veliku ulogu u vašem svakodnevnom životu. Vaš pametni telefon, mobilni uređaji, televizori i računari su neizostavni delovi vaših aktivnosti. Međutim, nisu sve informacije koje mediji prenose uvek pozitivne.

Jedna od najkorisnijih svakodnevnih navika za povrat duševnog mira je da se povremeno odvojite od tehnologije, kako kaže autorka Naomi Šimada u Ted Talk-u. Pokušajte da napravite blokove vremena bez tehnologije tokom obroka i drugih porodičnih aktivnosti. Isključite telefon i mobilne uređaje i ograničite vreme provedeno pred ekranom uveče.

Vežbajte zahvalnost uprkos stresnim vremenima

Koji blagoslovi postoje u vašem životu za koje ste zahvalni? Razmislite o vođenju liste zahvalnosti i zapišite sve što vam padne na pamet. Odlučite se da svaki dan izgovorite “hvala” za te blagoslove.

Povratite svoj duševni mir tako što ćete naučiti da opraštate

Lepota praštanja je u tome što koristi i onima koji opraštaju i onima kojima je oprošteno. Gorčina je podmukli otrov koji samo šteti onome ko ga nosi. Opraštanje ne opravdava i ne zaboravlja bol koji su drugi izazvali. Niti to ne znači da morate pustiti tu osobu nazad u svoj život. Opraštanjem čistite dušu.

Proširite ljubav prema drugima

Ljubav koju imate prema svojim bližnjima prevazilazi emociju zaljubljenosti. Vi birate da ih volite i dozvolite im da vas vole. Deljenje ljubavi drugima ništa vas ne košta, ali znači sve vama i onima koje volite.

Lutajte na otvorenom posle stresnog dana

U prirodi postoji neobjašnjiva udobnost u kojoj možete uživati u bilo koje vreme. Oslobodite se tih stresnih trenutaka šetajući šumom ili parkom u komšiluku. Udahnite svež vazduh i izrazite zahvalnost za drveće, biljke, vodu i mala šumska stvorenja.

Izvor: Sensa