Kako se vojnik EUFOR-a našao na događaju povodom neustavnog Dana RS-a

Slikq sa parastosa u Milićima koja je nastala neustavnog 9. januara i na kojoj se vidi i pripadnik EUFOR-a izazvala je veliku pažnju u javnosti. Iz EUFOR-a su za Patriju potvrdili da je njihov vojnik prisustvovao tom događaju.

“EUFOR je posvećen nepristrasnom pristupu i svim građanima BiH. EUFOR doprinosi sigurnom i stabilnom okruženju u Bosni i Hercegovini zajedno sa svojim partnerima iz BiH i obavlja sve svoje zadatke u skladu sa svojim mandatom.

EUFOR ove zadatke izvršava upotrebom više elemenata i na više različitih nivoa.

Timovi za vezu i osmatranje (LOT kuće) predstavljaju jedan od tih elemenata. Oni predstavljaju vezu EUFOR-a sa lokalnim zajednicama i vlastima. Svijest o tome šta je važno građanima BiH omogućava EUFOR-u da pruži podršku u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini.

Što se tiče pitanja koje ste nam postavili, možemo reći da je vojnik koji se vidi na slici o kojoj govorite pripadnik jedne od LOT kuća. Jedan od redovnih zadataka pripadnika LOT timova jeste da prate lokalne događaje kako bi stekli uvid u potrebe i probleme građana. Pripadnik LOT tima prisustvovao je ovoj službi kako bi je pratio. EUFOR je posvećen potpunoj nepristrasnosti”, poručili su iz EUFOR-a u izjavi za Patriju.

Ipak, sudeći prema fotografiji na kojoj se vidi vojnik kako drži zapaljenu svijeću tokom parastosa, jasno je da u pitanju nije bilo samo “praćenje lokalnog događaja”, već i učešće u istom.