Komšija zlostavljao dječaka (13) koji ima psihičkih problema i tjerao ga da radi za njega..

(Foto:Pixnio)

Dječak godinama trpio komšijino bludničenje, a sada, kako doznaje N1, od svog zlostavljača traži da mu zbog svega plati pozamašnu odštetu.

“Komšija me je prisiljavao da za njega obavljam razne poslove – morao sam zakopavati prasce i krmaču koja je krepala jer je bila ostavljena na suncu, zakopavao sam teleće kosti, kao i ostatke ulovljenih životinja, morao sam mesti i kuvati, iako ja kuvati ne znam.

Kad nisam želio kuvati udarao me po nogama šibom.

Govorio mi je da mi je mama k***a i da se seksa sa svima u selu. On je radio onaj seks, a ja sam gledao. Pitao me tada što se ne seksam i ja, te da sebi moram naći neku malu curu”, dio je to iskaza 13-godišnjeg dječaka u sudskom postupku protiv komšije.

Riječ je o događaju iz centralne Slavonije zbog kojeg je 53-godišnji muškarac lani nepravomoćno osuđen na ukupno 3,3 godine zatvora. Presudu mu je izrekao opštinski sud koji je ispitao i njega i njegovu žrtvu, kao i radnice iz dječakove škole kojima se nakon gotovo trogodišnjeg zlostavljanja na kraju povjerio.

Naime, dječak je imao određenih psihičkih problema pa je pohađao nastavu uz ličnog asistenta. Upravo je ta osoba primijetila da s 13-godišnjakom nešto nije u redu. Odmah se posumnjalo na seksualno zlostavljanje.

Školski sistem, kao i sistem socijalne njege te je dječak dobio mogućnost prijaviti komšiju. Na kraju se ispostavilo da je sve krenulo početkom 2019. kada je dječak imao svega 11 godina.

Uprkos tome što je pred sobom imao dijete s posebnim potrebama, komšija se pred njim skidao i masturbirao. I dječaku je tražio da to isto radi. Seksualno zlostavljanje kulminiralo je prije dvije godine kada je susjed tražio dječaku da ga dira, dok je on dodirivao i njega po intimnim dijelovima tijela.

Uz to, komšija je svoju žrtvu tražio i da kuva te baca kosti životinja u kantu za smeće, da kosi travu u dvorištu, kao i da obavlja druge poslove koji nisu, kako stoji u presudi, bili primjereni dječakovoj starosti.

U oktobar 2021. čak mu je i zaprijetio. Naime, dječak je tada 53-godišnjaku rekao da će otkriti svojoj mami što mu sve radi, na što je ovaj ozbiljno pobjesnio: “Ako ovo ikome kažeš ubiću ti mamu s puškom koju imam na tavanu”.

Zbog proživljenog užasa dječak je nedavno podnio tužbu kojom od svog zlostavljača traži 50 hiljada kuna, odnosno 6.6 hiljada evra odštete.

“Sve čemu je ovo dijete bilo izloženo od strane susjeda uticalo je dodatno na njegovu strukturu ličnosti. Počeo je prema majci izražavati agresiju, te se neprimjereno ponašati u seksualnom smislu. Do ovih događaja dječak je u školi napredovao, a nakon toga počeo se zatvarati u komunikaciji s okolinom”, navedeno je tužbi poslanoj sudu.

Tokom tog postupka može se očekivati da će dječak morati ponovo iskazivati o mučnim godinama svog života. Ispitan će biti i njegov zlostavljač koji od početka tvrdi kako ni za što nije kriv, te kako je imao 50 žena u zadnje tri godine. Među njima je bila i dječakova majka, zbog čega prijavu za seksualno zlostavljanje smatra njihovom osvetom.

“Taj mali nije normalan, laže, ne zna šta priča”, uvjeravao je 53-godišnjak sudiju.

“Zašto mislite da bi lagao protiv vas”, pitala ga je sudija tokom postupka.

“Zbog lošeg društva i zbog onog što vidi na internetu. Njegova majka nikako nije mogla prihvatiti da više nismo zajedno”, odgovorio je optuženi.

Ali, stručnjaci iz škole, socijalni pedagozi i vještaci su zaključili kako ovaj 13-godišnjak uprkos svojim zdravstvenim problemima nije sklon laganju.

“Nisam imala utisak da je njegova majka uopšte znala što se događa, tim više što je ona negirala bilo kakvu vezu sa susjedom”, izjavila je tokom suđenja jedna od stručnjakinja.

Dječakova majka prisjetila se koliko je puta komšija tražio njenog sina u dvorištu, a ona ga je često tjerala.

“Uprkos tome nastavio je dolaziti. Sin je prvo odbijao ići k njemu, ali s vremenom je ipak otišao. Zadržavao se tamo po dva-tri sata. Nekada nisam ni vidjela da je otišao k susjedu.

Kad sam mu u džepovima našla opuške ispričao mi je da ga komšija tjera da puši, te da ga tuče kada ne bi obavio nešto za njega”, svjedočila je majka, a sve navode iz prijave u svojoj izjavi potvrdio je i 13-godišnjak.

“Šamarao me i tukao kad ga ne bih poslušao. Bojao sam ga se jer sam vidio pušku kod njega”, rekao je dječak, navodi “N1”.