“MAČKA je čuvar vašeg ZDRAVLJA – Koje bolesti mačka liječi a koje može da osjeti”…

Kada mačka prede, vibracije koje stvara mogu djelovati umirujuće na ljudski nervni sustav te tako pomoći njenim vlasnicima da se opuste i oslobode od svakodnevne napetosti i stresa.

Držanje kućnih ljubimaca u blizini može poboljšati raspoloženje; njihovo prisustvo čini nas opuštenijima i vedrijima, što može smanjiti našu osjetljivost na stres i bolesti koje on može uzrokovati.

Zanimljivo je da članovi obitelji koji imaju kućnog ljubimca obično imaju jaču povezanost i mogu lakše i brže riješiti konflikte. Kućni ljubimci mogu ispuniti čovjekovu potrebu za dodirom, nežnošću i maženjem – što je posebno važno za starije i usamljene ljude.

Istraživanje australijskog instituta “Baker Medical Research”, koje je obuhvatilo oko 6.000 ispitanika, pokazalo je da ljudi koji drže kućne ljubimce u proseku imaju niži pritisak i nižu vrednost holesterola u krvi, pa su na taj način manje izloženi riziku od infarkta i ostalih bolesti srca i krvnih sudova.

Lekovitost mačjeg predenja: Prilikom izbora kućnog ljubimca, oni koji prednost daju mački u odnosu na psa, obavezno ističu mačje predenje. Zaista, taj specifičan zvuk ne samo što smiruje već i vraća u prošla vremena kada je kuća bez mačke i ognjišta bila nezamisliva.

Kada smo imali manje materijalnih dobara i više psihičkog mira, vreme se činilo beskrajno dugim – dok u šporetu pucketa vatra, u petrolejki podrhtava plamen, napolju veje sneg, a mačka tiho prede.

Smanjuje stres: Vibracije koje proizvodi mačka dok prede deluju kao sedativ na čovekov nervni sistem i tako ga smiruju. Na taj način smanjuju se svakodnevna napetost i nivo stresa.

Međutim, mačje predenje nije uvek isto. Nakon mnogih istraživanja naučnici su došli do zaključka da se ono razlikuje kada se radi o uživanju ili pak upozorenju vlasnika na određenu bolest. A kada već osete bolest, njihovo predenje zavisiće i od vrste bolesti, navodi se u jednoj studiji koja se bavi ovim fenomenom.

Povoljno za astmatičare: Smatra se da su frekvencije mačjeg predenja blagotvorne i po organe za disanje, od čega najviše koristi imaju astmatičari.

Postoje svedočenja hroničnih astmatičara koji su nabavili mačku upravo radi te bolesti, da su od tada u velikoj meri smanjili količinu lekova. Naravno – uslov je da niste alergični na mačju dlaku.

Tekst: Sonja Atanasijević, Izvor: Lepa i Srećna, prenosi: pozitivanstav.