MILOŠEVIĆ PREUZEO ODGOVORNOST ZA DEBAKL U ZENICI: ‘Poraz je težak, a gora od njega je igra. Ekipi treba promjena..

Nakon teškog poraza od Portugala, na press konferenciji se obratio selektor BiH Savo Milošević.

Selektor Milošević je preuzeo odgovornost za težak poraz.

“Poraz je težak, a gora od njega je igra. Odgovornost i krivica mora da bude na meni. Definitivno, energetski i fizički nismo bili u situaciji da ozbiljno odigramo u tri dana. I to je onda moja krivica i odgovornost jer je trebalo četiri-pet novih igrača staviti.
Te utakmice u novembru ne trebamo gledati takmičarski, nego kao pripremu za baraž. Ovakve utakmice mnogo stvari i problema otvaraju, onda ste svjesni da ih morate riješavati.

Ono što se meni nije dopalo, na stranu snaga protivnika, ulaz u igru u prvih 45 minuta, to nije odnos kakav može da zadovolji bilo kakve standarde, bez obzira šta je u pitanju. I taj loš početak može da utiče, ali ne smije da se desi da toliko padnemo psihološki. Ta malodušnost koja se pojavila tokom prvog poluvremena me zabrinjava”, rekao je Milošević.

“Krivicu preuzimam ja, ovi momci su svi zaista dobri momci, ne treba tražiti krivicu među njima, ali moramo biti realni da ekipi treba svježe krvi. To je definitivno. Ima pregršt igrača koji mogu da igraju. Sigurno će biti promjena već za novembar. Imam sada i dilemu kada je u pitanju sistem igre, svi ti sistemi su meni jako dobro poznati. I to pitanje otvara za budućnost, da li sa tri ili četiri nazad. I to ćemo vidjeti i analizirati.

Danas je bilo jako teško. Na osnovu toga što sam vidio, neće biti problem u budućnosti da stignemo do gola. Danas je bila specifična utakmica u kojoj nismo imali niti energije, niti brzine. Brzina je glavna stvar u modernom fudbalu. Na svu sreću, utakmice koje nas čekaju neće biti protivnici sa tim brzinama.

Ofanzivni aspekt ne zavisi ni od sistema u kojem ćemo igrati, nego od samopouzdanja. Bitno je koliko igrača može da završi u napadu, ako možemo doći sa 4-5 igrača, onda će biti golova. Prosto, suviše sam kratko tu. Mi praktično, nismo imali prava tri treninga”, kazao je Savo Milošević.

Podsjetimo, BiH je poražena od Portugala sa 5:0 na Bilinom polju, a nakon ovog poraza ostala je bez šansi za direktan plasman na EURO.

Zmajevi su trenutno peti na tabeli sa devet bodova i imaju nedostižnih sedam bodova manje od druge Slovačke.