MJESEČNO DOBIVAO PREKO 3.600 EURA: Mora vratiti 80.000 eura njemačke mirovine.

Što da vam netko kaže kako morate vratiti 80.000 eura mirovine? Ono što zvuči kao prvorazredna noćna mora, za jednog Nijemca je stvarnost.

Čovjek iz njemačke savezne zemlje Hessen doživio je nesreću na radu 1967. godine. Dobio je posebnu mirovinu – Unfallrente zbog ozljede na radu od svoje strukovne udruge.

Sada ga je sud u Darmstadtu osudio na vraćanje 80.000 eura društvu za mirovinsko osiguranje.

Primio 80.000 eura više

Nakon što je čovjek godinama primao oko 1.260 eura mjesečno posebne mirovine, 2009. je navršio dob za starosnu mirovinu i počeo je dobivati dodatnih 2.400 eura mjesečno iz mirovinskog osiguranja.

Umirovljenik je prilikom podnošenja zahtjeva za mirovinu propustio izvijestiti mirovinsko osiguravajuće društvo (Altersrenten-Versicherung ) da prima mjesečne uplate od zadruge za osiguranje od odgovornosti poslodavca – iako je osiguravajuće društvo izričito postavilo upit o ostvarivanju naknada iz zakonskog osiguranja od nezgode i ukazalo na odgovarajuću obvezu prijave, navode njemački mediji.

Godinama dobivao preveliku mirovinu

Ako osoba prima mirovinu za ozljedu na radu iz zakonskog osiguranja od nezgode, to obično dovodi do niže starosne mirovine.

No, budući da mirovinsko osiguranje nije znalo ništa o drugoj mirovini, umirovljenik je godinama dobivao preveliku mirovinu.

Sve je izašlo na vidjelo kada je umirovljenik obavijestio Udrugu za osiguranje od odgovornosti poslodavaca da su se posljedice nesreće na radu pogoršale.

Od veljače 2018. trebao je primati veću mirovinu. Na njegovu žalost, Udruga za osiguranje od odgovornosti poslodavaca o tome je obavijestila mirovinsko osiguravajuće društvo.

Mirovinsko traži novac natrag

Mirovinsko osiguranje sada traži povrat preplaćene starosne mirovine koja iznosi više od 80.000 eura. No, umirovljenik se pozvao na netočne savjete i zastaru.

Uložio je pravni prigovor i stvar je završila pred sudom u Darmstadtu. Sud je presudio kako je krivnja za cijeli propust očito na umirovljeniku. Radilo se o povredi obveze davanja informacija i krajnjem nemaru, naveo je sud.

U obrascu zahtjeva za mirovinu “jasno i nedvosmisleno” postavljeno je pitanje primaju li se naknade iz zakonskog osiguranja od nezgode.

(Fenix-magazin/SČ)