Moderna tehnika laserskog razbijanja kamena u bubregu u okviru Univerzitetskog kliničkog centra (UKC).

Univerzitetski klinički centar /UKC/ RS u Banjaluci posjeduje sofisticiranu opremu za lasersko razbijanje kamena u bubregu i urinarom traktu, kojom odnedavno liječi pacijente, rekao je načelnik Centra za transplantaciju organa Vojnomedicinske akademije /VMA/ u Beogradu i urolog Mirko Jovanović.

Jovanović je naveo da je riječ o opremi za izvođenje endoskopske operacije liječenja kalkuloze urinarnog trakta, odnosno o o fleksibilnoj laserskoj litotripsiji, modernoj endoskopskoj proceduri razbijanja kamena laserom, koja se nekoliko godina uspješno obavlja na VMA.

“Oprema koju posjeduje UKC Srpske može da zadovolji sve potrebe i nivoe liječenja u ovoj oblasti. Tu je i edukovano ljudstvo, te pacijenti neće morati da putuju u zemlje u okruženju jer će se ova procedura u buduće izvoditi u ovoj zdravstvenoj ustanovi”, rekao je Jovanović novinarima.

On je istakao da laseraska litotripsija podrazumijeva rauzbijanje kamena laserom, koji je najbolji izvor energije, odnosno aparat za razbijanje kamenca u bubregu i uopšte u urinarnom traktu.

Jovanović kaže da je veliko zadovoljstvo što je dio uigrane ekipe, istakavši da će nastaviti saradnju, te raditi i druge modernije procedure.

Šef Odjeljenja za konzervativnu urologiju na UKC-u Srpske Snježana Milićević rekla je da ova ustanova ima dva litotriptora, za ekstrakorponalnu litotripsiju vodećih brendova na tom polju.

“Odnedavno smo nabavili i opremu za endokorponalnu litotripsiju, sofisticiranu opremu koja nudi mogućnost laserske litotripsije digitalnim fleksibilnim ureterorenoskopom, ali smo dobili i opremu za perkutane nefrolitolapaksije”, rekla je Milićevićeva.

Specijalista urologije na Klinici za urologiju UKC-a Branko Jovanović rekao je da uvođenje modernih metoda doprinosi skraćenju boravka pacijenta u bolnici, jer je opravak lakši i brži.

“Endoskopske metode se rade bez reza, već se kroz prirodne otvore dolazi, u ovom slučaju, do bubrega”, kazao je Jovanović.

(Nezavisne)