Mudri savjeti jedne razvedene žene: “Cijenite sebe više nego što se trudite ugajati drugima” …

Što više ugađaš ljudima manje te cijene – okrenite ploču

Nakon što je bila u braku, rastala se i postala majka, Laura Lifšiz je reflektirala na svoj život i prepoznala deset ključnih grešaka koje je napravila u ljubavi i koje, tvrdi, više nikada neće ponoviti. Laura je razvedena već dvije godine i iz svega što je prošla, izvukla je sljedeću pouku:

Nisam primjećivala prave muškarce!

Žene koje nemaju samopouzdanja često ne privlače kvalitetne muškarce. Kada negativno razmišljate o sebi, skloni ste biti s ljudima koji vam dodatno smanjuju samopouzdanje. Ne tvrdim da ću izlaziti s nekim samo zato što je pristojan, ali dat ću pravim muškarcima priliku jer i ja zaslužujem isto.

Prepuštala sam sve njima!

Uvek bih ja inicirala udvaranje umesto da to prepustim njima. Kada bi mi se neko zaista interesantan približio, često bih ga zaobišla jer su mi se činili previše dobri. Moj bivši suprug je bio uporan i to je prošlo. Muškarci žele da znaju da su zaslužili ljubav žene, a ne da im se bezrezervno predamo.

Bila sam previše iskrena!

Otkrila bih previše o sebi odmah na početku veze, što je rezultiralo kratkim trajanjem mnogih odnosa. To se dogodilo jer sam uvek privlačila pogrešne tipove. Da li su takvi muškarci zaslužili da im svoje srce stavim na tanjir? Verovatno ne, a oni koji su zaslužili su se uplašili zbog mog ponašanja i pobegli. Nemojte otkrivati previše o sebi.

Vaš partner bi trebao da zasluži tu privilegiju, da zna sve o vama i vašim životnim iskustvima.

Tolerisala sam nepoštovanje!

To sam radila i u braku, a pogotovo u svojim dvadesetima. Bilo je dosta muškaraca koji me nisu poštovali, koji su se izvinili i ja bi ih opet prihvatila. Ne opraštajte nikome ko vas ne poštuje.

Takvi zaslužuju crveni karton.Ljubazna osoba može reći nešto nesmotreno, ali vas vređati neće. Dozvolila sam im da me tretiraju kao da sam lutka: Svoju sam sreću vezala za njegovu ljubav prema meni, a kada bi nešto krenulo po zlu, pa bi prekinuli, ta bi sreća nestala iz mog života zajedno sa njim.

Početna hemija i hormoni koji te lupaju ne mogu se uopšte uporediti sa dobrobiti dugoročne veze. Požuri polako. Moja je sreća zavisila od drugih: Mnogo mi je značilo da me neko voli, a kada bi to prestalo, postala bih depresivna. Niko ne voli da bude odbačen, ali ako meriš svoju sreću prema postupcima drugih, živećeš jadan život.

Nisam želela muškarca, već sam ga trebala: Potreba za muškarcem nije privlačna. To je samo način da se nadomesti nešto što nedostaje, preko druge osobe. Trebali bismo želeti nekoga, ali ne da bude razlog našeg postojanja. Nisam ih koristila za svoje sitne ciljeve: Trebali bismo izlaziti da bismo se zabavljali, ali ja to nisam činila. Pronašla bih jednog partnera i držala se njega sve dok veza ne bi završila, a onda bih tražila sljedećeg.

Trebala sam biti opuštenija i uživati kako bih upoznala nove ljude, otkrila što volim i što mi odgovara, i kako bih se zabavljala. Nisam bila srećna sa onim što sam imala: Trebala sam uživati u svom životu, bez obzira na to da li sam imala muškarca ili ne. Previše sam se fokusirala na muškarce umjesto na sebe. Nisam se trebala osećati nepotpunom samo zato što nisam imala partnera. U svojim tridesetima napokon uživam u životu i nakon razvoda, srećna sam što sam konačno sama.

Izvor: infopult.info