NADA ZA BIH NA PUTU KA EU: Što Charles Michelova izjava na Bledskom strateškom forumu znači i koliko je ostvariva…

Izjava Charlesa Michela, predsjednika Evropskog vijeća, o potrebi za spremnošću Evropske unije za proširenje do 2030. godine, posebno imajući u vidu zemlje Zapadnog Balkana, donijela je novi val optimizma.

Na Bledskom forumu, neki predstavnici iz Evropske unije razgovarali su o Micheloj izjavi i mogućnosti njene realizacije. Diplomate iz Slovenije, koje tradicionalno najviše podržavaju proširenje Unije, smatraju ovu izjavu bitnom jer pruža konkretni vremenski okvir. Smatraju da će predstojeći samit EU u decembru imati ključnu ulogu.

Specijalni predstavnik za dijalog između Beograda i Prištine dijeli slično mišljenje.

“Mislim da ukoliko ne iskoristimo trenutak i ovu godinu, jer su naredne evropski izbori, plašim se da će ponovo puno vremena biti izgubljeno i zato vjerujem da je poruka Mišela sa Bledskog foruma zaista važna”, kaže ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon.

“Iskoristimo trenutak. To znači da nećemo zamagljivati proces. Jednostavna su pravila, vi ispunite vaš dio, mi ćemo naš i mislim da imamo taj momenat nakon puno godina”, stava je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Analitičari u Sloveniji, ali i u Bosni i Hercegovini ipak ocjenjuju da se izjavama Michela ne može pridavati značajna pažnja, jer o primanju u članstvo odlučuju sve zemlje, bez obzira na sve optimistične poruke koje stižu od pojedinih zvaničnika.

“Istovremeno na Bledu premijer Hrvatske Andrej Plenković kaže da je neprihvatljivo, da je nemoguće da zemlje Zapadnog Balkana u paketu postanu članice EU, tako da, što se tiče proširenja, mislim da od toga za sada nema ništa, već je izjava data samo da se smire strasti na Balkanu”, kaže Zijad Bećirović iz IFIMES-a Slovenija.

“Malo ko vjeruje da postoji određena korelacija sa realnim stanjem u tim zemljama, rekla bih da se nalazimo u jednom međuprostoru od tih silnih optimističkih poruka do onoga što predstavlja provođenje reformi za pristupanje EU”, navodi politička analitičarka Tanja Topić.

Možda će stvari ipak biti malo jasnije na samitu u decembru, kada bi, kako su istakli pojedini evropski zvaničnici, trebalo biti razgovora i o ohrabrivanju budućih članica da se naviknu na EU, tako što će im, primjera radi, biti dat status posmatrača u Evropskom parlamentu ili postepenim ulaskom u jedinstveno tržište, što su pojedinačni koraci ka punopravnom članstvu.

(S.B)