Najefikasnije voće za smanjenje holesterola: Uključite ga u prehranu i pratite kako djeluje.

Zdrava ishrana prvi je korak ka održavanju normalnih vrijednosti holesterola, a dvije vrste voća su vam mogu pomoći na tom putu.

Ako imate povišen holesterol, postoje namirnice koje bi trebalo da pojačate u svakodnevnoj ishrani jer će pomoći da spustite holesterol na prirodan način.

Zdrava ishrana prvi je korak ka održavanju normalnih vrijednosti holesterola, a dvije vrste voća su vam najbolji saveznici na tom putu!

Prve su jabuke, jedna od najboljih namirnica koje snižavaju holesterol. Jabuke sadrže vlakna, konkretno rastvorljivo vlakno pektin, koje spušta LDL ili “loši” holesterol.

Kako deluje pektin?

On sprječava da tijelo apsorbuje previše holesterola i prebaci ga u krvotok, gdje će se on dalje taložiti na zidovima krvnih sudova. I to nije sve – od svih namirnica koje sadrže pektin, jabuke su “pobjednik” jer tijelo pektin iz njih koristi na najbolji način.

Ali postoji još jedno voće za koje nikada ne biste rekli da pomaže da spustite holesterol na prirodan način. U pitanju je avokado, odličan izvor zdravih masti.

“Harvard helt” prenosi da zdrave masnoće u ishrani mogu dobro da zamijene one nezdravije, zbog čega će nivo holesterola biti smanjen.