NAPETO STANJE NA SJEVERU KOSOVA: Prištinski specijalci opkolili manastir gdje su se sklonili napadači na kosovske policajce! (FOTO, VIDEO)

Prema informacijama kosovskih obavještajnih službi, napadači koji su sudjelovali u napadu na barikadama su se sklonili u prostorije obližnjeg manastira i tamo su pod zaštitom lokalnih domaćina.

Izvori s mjesta događaja javljaju da trenutačno policija Kosova izvodi operaciju protiv pravoslavnog manastira koji se nalazi u neposrednoj blizini sela Banjska, gdje je jutros napadnuta policijska patrola, što je rezultiralo smrću jednog policajca i ranjavanjem dvojice.

Prema informacijama kosovskih obavještajnih službi, napadači koji su bili na barikadama su se nakon napada povukli u prostorije manastira i sada se skrivaju unutar njega pod zaštitom lokalnih domaćina.

U dramatičnom saopćenju koje je oko podneva izdala Eparhija Raško-Prizrenska, navodi se da je “grupa naoružanih maskiranih pojedinaca upala u manastir koristeći blindirana vozila i provalila zaključanu kapiju.”

Dalje se navodi: “Trenutačno se u manastiru nalazi grupa vjernika iz Novog Sada s sveštenikom, igumanom Danilom i braćom iz manastira. Radi sigurnosti, braća iz manastira i vjernici su se zaključali u konaku, a hram manastira je također zaključan. Maskirane naoružane osobe se kreću po dvorištu i čuju se povremeni pucnji.”

Snimci iz dvorišta manastira potvrđuju navode Eparhije Raško-Prizrenske, na kojima se vidi policija Kosova koja pokušava ući u unutrašnjost zgrade kako bi pronašla napadače koji su napali njihove kolege.

(SB)