NAPETOSTI NA BALKANU: Ruski diplomati protjerani, Zaharova upućuje upozorenja iz Moskve..

Danas je Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Makedonije obavijestilo javnost da su trojica ruskih diplomata protjerana zbog “aktivnosti koje nisu u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima”. Ova odluka izazvala je nezadovoljstvo u Moskvi.

U saopćenju piše da je ambasador Ruske Federacije Sergej Bazdnikin u utorak, 12. septembra, bio pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Makedonije gdje mu je uručena diplomatska nota kojom su nepoželjnim (persona non grata) proglašena trojica diplomata ruske Ambasade u u Skoplju.

“Takva odluka donijeta je pošto su od nadležnih dobijene informacije o tome da su preduzimali aktivnosti koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima”, navelo je Ministarstvo.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova je u petak popodne saopćila da su “vlasti Sjeverne Makedonije 12. septembra bez objašnjenja trojicu diplomata iz ruske ambasade u Skoplju proglasile personama non grata”.

Ona je najavila da “neodgovorni i neprijateljski napad vlasti Sjeverne Makedonije neće ostati bez odgovora” i ocijenila da Skoplje “nastavlja da se kreće putem pogoršanja konfrontacije i dovode u ćorsokak bilateralne odnose koji su već u dubokoj krizi”.

“Odluku da protjeraju naše kolege smatramo neprikladnom željom rukovodstva te zemlje (Sjeverne Makedonije) da svojim zapadnim zaštitnicima još jednom pokaže svoj značaj u borbi protiv imaginarne ruske prijetnje”, dodala je Zaharova.

(Slobodna.B)