NASTAVAK ŠKOLE ZA DJEČAKA UBICU KOSTU KECMANOVIĆA: Njegova majka je prekinula bolovanje i vratila se predavanjima na fakultetu.

Ove nedjelje će proći točno četiri mjeseca od krvavog napada u kojem je 13-godišnji dječak Kosta Kecmanović, koji je sada već napunio 14 godina, za samo dvije minute u beogradskoj školi na Vračaru, koristeći očev pištolj, hladnokrvno ubio devetero svojih vršnjaka i omiljenog čuvara, ‘čika’ Dragana.

Tog 3. maja dogodilo se jedno od najbrutalnijih masovnih ubistava na području Balkana čiji će se razmjeri još dugo pamtiti i analizirati.

Kosta je postao jedino dijete na svijetu koje je s 13 godina počinilo ovakav užasan masakr, mediji su uz njegovo ime prišili još i ‘dječak ubica‘, a on je svojim činom zauvijek promijenio živote, ne samo svoje porodice, nego i porodice svojih deset žrtava, piše Slobodna Dalmacija.

Od trenutka hapšenja, kad je tog kobnog jutra nakon svog čina nazvao policiju rekavši im da je ‘psihopata koji mora da se smiri‘, Kosta Kecmanović se nalazi na beogradskoj Klinici za neuropsihijatriju, na odjelu za djecu i mlade, gdje ljekari svakodnevno prate njegovo stanje, a pod nadzorom je i kriminalističke policije.

Prvi dan online nastave

U Srbiji je svake godine 1. septembra prvi dan nove školske nastave, a ovu je Kosta Kecmanović dočekao u bolnici. Kako prenose tamošnji mediji, nastavio je školovanje preko interneta. Njegova nastava odvija se po modelu koji se koristio u vrijeme pandemije koronavirusa.

Masovni ubica osmi razred će završiti preko posebne škole Dr. Dragan Hercog i nastavu će pratiti iz svoje bolničke sobe.

Za to vrijeme otac Vladimir Kecmanović mu se nalazi u zatvoru, a njegova majka Miljana Kecmanović vratila se među učenike. Ona je zaposlena na Biološkom fakultetu u Beogradu kao docentica. Republika piše kako svakodnevno odlazi na radno mjesto kako bi se bavila naučnim radom i obavljala druge obveze vezane uz rad sa studentima.

Oni koji je dobro poznaju kažu da se promijenila i da je zbog sinovog zločina ostarila gotovo preko noći. S druge strane, porodice žrtava joj zamjeraju što je svoj život vratila u kolotečinu i ponovno se aktivirala i posvetila poslu.

Republika je objavila i video na kojem su ju snimili u Beogradu.

Ovog ljeta javnost je ostala iznenađena kada se saznalo da je majka Koste Kecmanovića s kćerkom navodno pokušala prijeći preko granice. Odlazak u inostranstvo je prema pisanju nekih medija najavila srbijanskom Centru za socijalni rad, navodno je željela ići na odmor u Grčku, međutim, nakon razgovora s policajcima na granici sa Sjevernom Makedonijom vraćena je nazad.