NEČUVENI SKANDAL: Prodavali vize ispred ambasade..

(Foto: Pixnio)

Poljska vladajuća stranka se našla u dubokoj aferi, samo mjesec dana prije izbora, kada je otkriveno da su njihovi konzulati prodavali na hiljade lažnih viza imigrantima.

Istovremeno, stranka se oslanjala na protivljenje izbjeglicama kako bi prikupila glasove. Prema izjavama anonimnog poljskog diplomate za “Radio Zet”, ispred poljske ambasade u jednoj afričkoj zemlji postavili su štandove na kojima su se mogle kupiti ovjerene vize samo uz unos imena.

Premijer Mateuš Moravički smijenio je 31. avgusta zamjenika ministra vanjskih poslova Piotra Vavrzika, i njegovo ime izbačeno je s izborne liste. Listovi “Gazeta Wyborcza i “Rzeczpospolita” te “Radio Zet” objavili su da je smijenjen jer je razotkrivena šema prodaje viza u zemljama u razvoju za 5.000 dolara. Slučaj istražuje poljska antikorupciona policija CBA. Istraga je pokrenuta nakon pritiska drugih zemalja EU-a, zabrinutih zbog broja radnih viza koje izdaje Poljska, prenosi “Politico”.

U 2021. Poljska je izdala gotovo 970.000 takozvanih “prvih dozvola boravka”, trećinu svih takvih dozvola koje su zemlje EU-a izdale građanima izvan EU-a, prema službenim podacima “Eurostata”. Za prošlu 2022. Poljska još nije poslala podatke statističkoj agenciji EU-a.

Poljska je možda čak 350.000 viza nezakonito izdala u posljednje tri godine, tvrde zastupnici opozicione Građanske platforme Marcin Kiervinski i Jan Grabiec. “Znate li ko u Evropu dovodi najviše muslimanskih imigranata? Vlada koja nas njima plaši. Vlada PiS-a”, objavio je na društvenim mrežama Donald Task, čelnik opozicione Građanske platforme.

Građanska platforma članica je Evropske pučke stranke, dakle stranka građanskog centra, dok se vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) uoči izbora 15. oktobra dodatno radikalizovala. Antiimigrantski stav jedna je od konstanti programa stranke koja se hvali da je izgradila zid prema Bjelorusiji kako bi smanjila broj imigranata.

Pitanje je koliko će afera naškoditi PiS-u: po anketama, uživaju podršku 38 odsto birača, a Građanska platforma je na 30 posto. Po evropskim propisima, Poljska je mogla izdavati dozvole boravka za građane trećih zemalja kojji bi ostali u Poljskoj, ali kako je zemlja dio Šengena, slobodno im je kretanje po EU, prenosi “Jutarnji list”.

Njemačke pokrajine Brandenburg i Saska proljetos su pozvale da se privremeno ponovo uvedu granične kontrole a s Poljskom i Češkom, zbog velikog broja neregularnih migranata, prenosi “Politico”. Poljska je otvorila vrata izbjeglicama iz Ukrajini, po službenim podacima 1.4 miliona Ukrajinaca legalno živi u Poljskoj.

(Nezavisne)