Novak je vodio Amerikance kroz sklonište u kojem se skrivao za vrijeme bombardiranja, njegove izjave još uvijek ostavljaju snažan utisak: “Hteo sam osvetu”(VIDEO).

Foto: sportal.blic.rs

Novak Đoković je često u prošlosti skretao pažnju svjetske javnosti na teška vremena kroz koja je Srbija prošla u skorijoj istoriji, tako i se i u razgovoru za američke medije 2020. podsjetio djetinjstva obilježenog NATO bombardovanjem 1999. godine. Taj intervju se sada ponovo emituje na tamošnjoj televiziji, a mnogi Novakovi fanovi dijele snimke.

Đoković se gostujući na “NBC 5” televiziji, u razgovoru sa novinarom Grejemom Besingerom, pričao o traumatičnom iskustvu i zapitao se kako je moguće da se velike sile udruže protiv jedne male države i izvrše agresiju nad njom. Mnogo puta je govorio Novak o bombardovanju i skrivanju, a jedna od njegovih čuvenih izjava, doduše iz drugog intervjua, govori da je “želio osvetu”.

Kako je moguće da se velike države udruže i bombarduju jednu malu?

S bespomoćnim ljudima na ulicama i da sve unište? Ja nisam to mogao da razumem. Ne postoji nikakvo opravdanje za rat, ne postoji nikakvo opravdanje za bombardiranje, ubijanje nekog i uništavanje nečijeg doma- kazao je Novak i dodao:

To je najgora vrsta okrutnosti. To je mene, a i sve u Srbiji, vrlo razljutilo.

Ožiljci tih emocija i besa i danas postoje u svima nama iz Srbije. Ali radio sam na sebi, na tim emocijama, kako bih oprostio. Morate oprostiti. Na kraju krajeva, kako vas može nešto više pokretati od ljubavi, a ljubav je praštanje – istakao je najbolji teniser.

On se zatim osvrnuo i na burnu historiju koja je pratila Srbiju, prike svega tokom 20. veka.

Ljudi u Srbiji su puno propatili u posljednjih stotinak godina. Samo u Prvom svetskom ratu više od milion Srba je poginulo. Ali, vidite, to je na neki način sudbina našeg naroda na ovim prostorima, ali ja još uvek verujem da nas to može učiniti jačim- zaključio je Novak.

(sportal.blic.rs)