Nove Kamere U Fazi Testiranja: Pratiće kada kočite i ubrzavate..

(Foto: Pixnio)

Radar ispred kamere koristi se za detekciju vozača koji naglo koče, dok se drugi radar nalazi na određenoj udaljenosti iza kamere, ponekad čak i na udaljenosti od jednog kilometra, kako bi registrirao vozače koji ubrzavaju nakon prolaska kroz kameru.

U nastojanju da putevi budu što sigurniji za građane, Španija testira novu vrstu saobraćajnih kamera za kontrolu brzine kojoj je cilj stati na kraj onima koji naglo koče pred kamerom, a čim je prođu, stanu na gas.

Iako se možda čini kako se radi o revoluciji u prometnoj sigurnosti, rješenje je zapravo posve jednostavno.

Radi se o dva mobilna radara pričvršćena sa svake strane statične kamere, objašnjava “Top Gear”, koji je najavio da bi slične kamere uskoro mogle biti u upotrebi i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Radar ispred kamere služi za detekciju vozača koji naglo koče, dok je drugi smješten na određenoj udaljenosti iza kamere, ponekad čak i jedan kilometar, te registruje vozače koji ubrzaju nakon što prođu kameru.

“Ovi uređaji će uloviti i kazniti više vozača, podstaći vozače da se drže ograničenja i poboljšati saobraćajnu sigurnost” smatra Geri Digva iz britanskog udruženja “Drumski anđeo”, dodajući kako se jedna od četiri saobraćajne nesreće sa smrtnim posljedicama u Ujedinjenom Kraljevstvu događa zbog prebrze vožnje, prenosi “Večernji list”.