Novi Soj Koronavirusa Identifikovan u Još Jednoj Zemlji..

Britanska agencija za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) saopštila je da je novi soj COVID-19, “BA.2.86”, identifikovan i u Velikoj Britaniji, nakon što je prethodno zabilježen u Izraelu i Danskoj.

U obavještenju UKHSA-a ističe se da je ovaj novi soj virusa, koji je podgrupa varijante Omikron, pronađen kod pojedinca koji nije putovao u skorije vrijeme.

Dodaje se da je “BA.2.86” genomski udaljeniji od Omikrona i da ima veći broj mutacija sa trenutno postojećim varijantama.

U saopštenju se navodi da pojava ovog virusa kod osobe bez istorije putovanja, ukazuje na prenošenje unutar zemlje.

Kako se navodi, još uvijek nema dovoljno podataka o karakteristikama i opasnosti nove varijante.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ažurirala je u petak status BA.2.86, varijante koronavirusa, kao “varijante koja je pod nadzorom” zbog velikog broja mutacija.

“Dosada je prijavljeno samo nekoliko slučajeva varijante u nekoliko država”, naveo je WHO.

Dodaje se da je potrebno više podataka da bi se bolje shvatila ova varijanta i obim njenog širenja. U saopštenju se ističe da varijanta BA.2.86 ima veliki broj mutacija.

WHO trenutno prati tri varijante COVID-19 koje moraju biti pod nadzorom kao i sedam varijanti koronvirusa koje se nalaze na posmatranju.

U saopštenju je istaknuto da se COVID-19 i dalje širi i mutira, pa je ponovljen apel WHO-a zemljama za bolje praćenje i izvještavanje.

(Slobodna.B)