ODANI PRISTALICE VLADIMIRA PUTINA: Na Sokolac stigla politička delegacija iz Rusije, među njima i nacionalista Sergej Baburin..

Načelnik općine Milovan Bjelica izvijestio je da je visoka politička delegacija iz Rusije, predvođena predsjednikom Međunarodne slovenske akademije nauka, obrazovanja, umjetnosti i kulture, Sergejem Baburinom, stigla večeras na Sokolac.

Bjelica je naveo da je u toku prijateljski neformalni razgovor sa gostima iz Ruske Federacije, a sutra će od 8:30 sati razgovarati o budućoj kulturnoj, sportskoj i privrednoj saradnji.

Sastanak će biti u zgradi Općine Sokolac, a potom će gosti u pratnji domaćina posjetiti groblje “Novi Zejtinlik”.

Bjelica je kazao da je Baburin prijatelj Rs-a i srpskog naroda, što je pokazao u ratnim vremenima, a danas to potvrđuje njegovanjem i potvrđivanjem kulturnih veza i saradnje.

On je napomenuo da će visoku političku delegaciju sutra primiti i gradonačelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić u prostorijama Gradske uprave, potom će ruska delegacija posjetiti i Sarajevo.

Pored Baburina, koji je i bivši potpredsjednik Državne dume, u delegaciji su i predsjednik Međunarodnog Fonda ljudskog dostojanstva i bezbjednosti, koordinator Komiteta za saradnju sa Srbima u Srbiji i Republici srpskoj Andrej Snegov i direktor kompanije “Vektor-N” Sergej Dobrinjin.

Svoje radikalne i nacionalističke stavove te politiku koja je bliska Vladimiru Putinu, Baburin je pokazao u brojnim izjavama, a prošle godine je u intervjuu za Novosti kazao da je Rusija bila primorana “da se umiješa u građanski rat u Ukrajini”.

Tvrdi i da ne postoji rat između Rusije i Ukrajine jer Ukrajinci nisu objavili rat Rusima, a da je Putin proglasio samo “specijalnu vojnu operaciju”. Smatra da je kraj rata moguć samo u slučaju demilitarizacije Ukrajine.

Dolazak Baburina je dobar pokazatelj da Rusi ipak obraćaju značajnu pažnju na ovaj prostor i da žele intenzivirati svoje djelovanje u Rs-u. Načelnik Sokoca Bjelica je nedavno kazao i da je prihvatio bratimljenje ove općine sa gradom Možajska iz Moskovske oblasti.

(Slobodna-B)