Oluje pogodile Britaniju, Francusku i Dansku: Ima poginulih, mogu se očekivati nestanci struje(FOTO, VIDEO)

Britanski meteorološki zavod izdao je crveno upozorenje prvi put nakon februara 2020., predviđajući da će na neka područja pasti do 250 milimetara kiše.

Dijelove istočne Škotske pogodile su danas velike poplave nakon što je oluja Babet donijela obilne kiše i vjetrove koji su puhali do 113 kilometara na sat, a upozorenja na poplave i oluje oglašene su na jugu Francuske i u Danskoj.

Britanski meteorološki zavod izdao je crveno upozorenje prvi put nakon februara 2020., predviđajući da će na neka područja pasti do 250 milimetara kiše. Prema snimcima objavljenim na mreži X iz Škotske, vidi se da se more zapjenilo i preplavilo ulice.

Ima poginulih, mogu se očekivati nestanci struje

Jedna je žena poginula jučer kada ju je odnijela rijeka, a muškarca je ubilo stablo koje je palo na njegov automobil. “Ovo je izvanredan događaj i vjerojatno ćemo svjedočiti novim poplavama”, rekao je šef zavoda Andy Page.

Dodao je da se mogu očekivati nestanci struje i prekid osnovnih javnih usluga te pozvao stanovnike da budu spremni na to da će možda biti odsječeni idućih nekoliko dana.

U Engleskoj avion skliznuo s piste zbog kiše

Avion je skliznuo s piste u zračnoj luci Leeds Bradford u Engleskoj prilikom slijetanja po jakoj kiši, javlja Sky News.

Incident se dogodio kad je avion koji je letio s Krfa sletio u zračnu luku West Yorkshire danas poslijepodne. Nema izvještaja o povrijeđenima.

U Nici ogromni valovi i odroni tla, evakuirano je 250 ljudi

Vlasti u regiji Alpes Maritimes na jugu Francuske upozorile su stanovnike na poplave i vjetrove do 130 kilometara na sat pošto su udari groma izazvali prekid opskrbe strujom i zatvorile škole.

U Nici su odroni tla i srušena stabla zatvorili brojne ceste, a poznato šetalište je zatvoreno zbog velikih valova. Iz opreza su zatvorene sve škole i vrtići.

Evakuirano je 250 ljudi, ali niko nije povrijeđen, rekao je regionalni zvaničnik Hugues Moutouh.

Oluja stigla do Danske i donijela poplave, stanovništvo evakuirano

Oluja na Baltičkom moru stigla je do istočne obale Danske i izazvala evakuaciju stanovništva i nestanke struje. Danska policija pozvala je preko društvene mreže X stanovnike i turiste da napuste područje oko plaže Sandersvig jer je pukao nasip blizu vikendaškog naselja na jugu Jutlanda.

Zbog poplava su na evakuaciju pozvani i stanovnici otoka Møn na jugoistoku zemlje. Zračni i trajektni promet je ograničen, s otkazanih 88 letova na aerodromu u Kopenhagenu.