Ova četiri testa koja otkrivaju jeste li nekome oprostili..

(Foto: Pexels)

Bilo na poslu, u crkvi ili obitelji – odnosi mogu uzrokovati bol i razdvajanje. Primamljivo je osvetiti se.

Ova 4 testa otkrivaju jeste li nekome oprostili.

Zadržati ljutnju je najlakše. Naša prva reakcija nije uvijek oprostiti. Ali neopraštanje nije opcija za vjernika – čak ni za osobu koja nas je najviše povrijedila.

Često čujem kako se ljudi opravdavaju zašto nekome ne opraštaju.

“Možeš oprostiti, ali ne možeš zaboraviti.” I to je najčešće istina. Samo Bog (a ponekad i vrijeme i starost) mogu izbrisati sjećanje.

“Pokušao sam im oprostiti, ali nisu se promijenili.” Ovo također može biti istina. Oprost može biti katalizator promjene, ali ne jamči promjenu.

Oprost je oslobađanje od emocionalne krivnje koju pripisujete drugoj osobi. To je izbor. To se događa u srcu. Ova 4 testa vam mogu pomoći da utvrdite jeste li nekome oprostili.

1. Prvi misaoni test
Kada je riječ o opraštanju, važno je napomenuti da nije uvijek potrebno reći osobi da joj opraštate. Oprost je osobna odluka i može se učiniti bez ikakve komunikacije s osobom koja je nanijela štetu.

Jedan od znakova opraštanja je imati neutralne misli o osobi i odbaciti ljutnju. Važno je napomenuti da to ne znači zaboraviti što se dogodilo ili opravdati ponašanje koje je uzrokovalo štetu.

Umjesto toga, opraštanje vam omogućuje da se pomaknete iz situacije i otpustite sve negativne emocije koje vas možda koče. Imati normalne misli o toj osobi ono je čemu težite, što znači da odbacujete ljutnju koju gajite prema njoj.

2. Možete li misliti pozitivno o ovoj osobi?
Možete li misliti pozitivno o nekome tko vas je duboko povrijedio? Ovo je teško pitanje, ali može otkriti puno o vašem oprostu. Ako vam je teško reći nešto pozitivno o osobi, to može značiti da još uvijek osjećate gorčinu. Ogorčenost je snažna emocija koja može trajati dugo nakon što početna povrijeđenost prođe. Ako još uvijek osjećate kivnost prema nekome, važno je priznati te osjećaje i raditi na oprostu.

Ima li išta dobrog u vezi osobom koja vas je povrijedila? Ako nema, onda vam to govori da možda morate raditi na oprostu. Vaše misli i osjećaji su vodič. U redu je osjećati se povrijeđeno i ljuto, ali važno je prebroditi te emocije i izaći s obnovljenim osjećajem mira i razumijevanja.

3. Imate li želju za osvetom?
Oprostiti nekome tko nas je duboko povrijedio težak je proces. Uobičajeno je doživjeti osjećaje povrijeđenosti, ljutnje, pa čak i osvete prema osobi koja nam je učinila nepravdu. Međutim, važno je znati da oprost ne znači zaboraviti što se dogodilo ili opravdati ponašanje druge osobe.

Moguće je nekome oprostiti, a opet se osjećati povrijeđeno njegovim ranijim djelima. Ako stalno razmišljate o želji za osvetom, to je znak da još morate raditi na tome da oprostite osobi.

4. Posljednji test: Kada prestanete željeti da ne uspiju

Jedan od posljednjih znakova da ste nekome zaista oprostili je kada prestanete željeti da doživi neuspjeh ili patnju. Umjesto toga, iskreno toj osobi želite dobro i nadate se uspjehu u njezinom životu. Ovo je ogroman pomak od gajenja negativnih osjećaja.

Ako ste nekome zaista oprostili, tada biste, kao što biste to učinili bilo kome drugome, željeli da uspije ili barem bude bolji u životu. Oprost znači da ste prestali voditi računa o nedjelima osobe.