PARIZ UZNEMIREN: Nakon Luvra i Versajske palate evakuisana i željeznička stanica u Parizu..

Pariz
Foto:Tanjug

Nakon Luvra i Versajske palate, danas je evakuirana i željeznička stanica Gar de Lion u Parizu, nakon što je pronađena boca s azotnim oksidom.

Iz policije navode da je riječ o uobičajenoj intervenciji, prenosi “Figaro”.

Ranije danas je evakuisan Versajski dvorac u Parizu evakuisan je zbog dojave o bombi, nakon što je stigla anonimna dojava o bombi na sajt moncomissariat.fr, a dvorac će biti zatvoren do kraja dana.

Nešto ranije u toku dana, i čuveni muzej Luvr zatvoren je zbog prijetnje bombom, prenijela je francuska TV BFM, pozivajući se na izvore iz policije.

Policija je brzo stigla na lice mjesta, oko podneva, a posjetioci su hitno morali da napuste zgradu. Informaciju o zatvaranju Luvra objavila je i uprava muzeja na platformi X (Tviter), pa će muzej ostati zatvoren do kraja dana.

“Iz bezbjednosnih razloga, Luvr je zatvoren za danas. Posjetiocima koji su kupili karte biće nadoknađeni troškovi”, istakli su iz Luvra.

Francuska je od petka uveče podigla nivo bezbjednosti na najviši stepen, nakon ubistva učitelja Dominika Bernara, koga je nasmrt izbo mladić ispred gimnazije u Arasu. U tom incidentu, još tri osobe su teško povrijeđene, uključujući napadača.

Ovaj čin je u Francuskoj proglašen “islamskim terorizmom”, a predsjednik Emanuel Makron je naredio mobilizaciju 7.000 vojnika kako bi se pojačale bezbjednosne patrole u zemlji.

Svih 7.000 vojnika će biti raspoređeni po zemlji do ponedeljeka uveče, a ako treba i poslije tog perioda, precizirali su iz Jelisejske palate. Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanen rekao je u petak da je napad u Arasu povezan sa događajima na Bliskom istoku, gdje Izrael vodi vojnu ofanzivu protiv Hamasa, palestinske militantne organizacije, koja je prošle subote izvršila napade na Izrael.