POBJEDA ZA BIH: Svjetski Prvaci u Planinarstvu!

Ekipa “Snaga domovine”, koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu na 20. svjetskom prvenstvu planinara u austrijskom gradu Abtenau, ostvarila je izvanredan uspjeh osvojivši prvo mjesto i postala svjetski prvak.

Veliki doprinos u ovome uspjehu dali su i sanski planinari, članovi planinarskih društava Mulež i Kanjon.

Sanski planinari bili su dio ekipe „Snaga domovine“, koju je pored njih činili i planinari iz kluba „Kontakt“, koji okuplja Bosance i Hercegovce koji žive i rade u Austriji, te članovi još nekoliko bh planinarskih društava.

Ovo je već treća godina kako planinari iz Sanskog Mosta putuju na pomenuto prvenstvo koje se održava u organizaciji državnog Saveza za narodni sport Republike Austrije.

Na ovome takmičenju redovno sudjeluje veliki broj planinara iz više evropskih zemalja, pa je ovo pored takmičarskog dijela prilika i za dobro druženje.

Događaj se održava pune dvije decenije, svake godine u nekom drugom gradu.

Kada je u pitanju ovogodišnje natecanje, ekipa Snaga domovine, koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu, imala je ambiciozne planove.

Prošle godine osvojeno je drugo mjesto, a ovoga puta potajno su gajili nade i za titulu svjetskih prvaka.

Ove godine ekipa „Snaga domovine“ prijavila je 180 učesnika, što je znatno više nego ranijih godina, pa su samim tim i ambicije bile veće.

Na put u Austriju u srijedu, u ranim jutarnjim satima krenulo je 26 sanskih planinara. Neki su već bili sudionici takmičenja, a nekima je ovo bio prvi put.

U svakom slučaju, svi su bili spremni da daju sve od sebe za što bolji rezultat. Svjetsko prvenstvo planinara započelo je u četvrtak i trajalo sve do subote.

U tri takmičarska dana planinari su trebali savladavati planinske staze koje su rangirane po težini, dok je posljednji dan takmičenja bio rezervisan za planinarski maraton.

Planinarenje se i ove godine odvijalo u prekrasnom krajoliku, a svi učesnici imali su priliku uživati u živopisnoj prirodi, zelenim obroncima i proplancima, te gorskim jezerima u sjenci goropadnih vrhova Alpa.

U ekipi „Snaga domovine“, pored planinara iz „Kontakta“, „Muleža“ i „Kanjona“, nastupali su i planinari iz Sarajeva, Ključa, Cazina, Bihaća i još nekoliko bh gradova.

Konačno, titula svjetskih prvaka stigla je u Bosnu i Hercegovinu!

(Kozarac.ba.)