Podrška Denisu Bećiroviću i Željku Komšiću: Bosna i Hercegovina je nosilac prava vlasništva nad cjelokupnom..

Udruženje “Pokret Majke Enklava Srebrenica i Žepa” i Udruženje žrtava i svjedoka genocida podržavaju Prijedlog zakona o državnoj imovini koji su na odlučivanje Predsjedništvu Bosne i Hercegovine uputili članovi te državne institucije Denis Bećirović i Željko Komšić.

Bosna i Hercegovina je, kako ističu iz ovih udruženja, nosilac prava vlasništva nad cjelokupnom državnom imovinom, a entiteti i drugi nivoi vlasti mogu koristiti i upravljati onom državnom imovinom koja je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti.

Naglašavaju da su svi zakoni na nivou entiteta RS diskriminatorni i doneseni su sa namjerom da, kako navode, spriječe povratak protjeranih i onemoguće prava žrtava genocida i zločina protiv čovječnosti, a pitanje državne imovine je pitanje opstanka BiH.

Udruženja su pozvala visokog predstavnika i Vijeće za implementaciju mira (PIC) da neizostavno podrže prijedlog članova Predsjedništva BiH o državnoj imovini i da u slučaju blokade i opstrukcije iskoriste svoja ovlaštenja i nametnu navedeni zakon.

“Svakodnevno svjedočimo ustavno-pravnim napadima na državu BiH i na njene građane, a da države garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma ne poduzimaju ništa da bi efikasno zaustavili, spriječili i sankcionirali kriminalne akte usmjerene na državu BiH i njene građane.

Pozivamo ih da i podržavanjem prijedloga zakona članova Predsjedništva BiH pokažu stvarnu volju i opredjeljenost koju retorički pokazuju bez efikasnih i djelotvornih mjera, ne samo za dobrobit BiH, nego i za mir i sigurnost na Balkanu i svijetu”, poručili su iz Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa i Udruženja žrtava i svjedoka genocida.