POLITIČARI NISU ZAINTERESOVANI DA SE STANJE PROMIJENI: Moramo pitati političare – šta ih sprečava da jednom otvore oči..

Nakon stravičnog ubistva u Gradačcu i nasilja nad ženama, još jednom je potpuno jasno da je u parlamentu neophodno usvojiti novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji i izmjene Kaznenog zakona Federacije. Kako zaštititi žrtve nasilja i adekvatno kazniti nasilnike?

Gosti emisije Odgovorite ljudima FTV-a bili su: Alma Kratina, Jasminka Džumhur, Jasmina Mujezinović, Diana Šehić, Vahidin Đaltur.

Kada je riječ o novom Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici, Jasmina Mujezinović, direktorica Fondacije lokalne demokratije, istakla je kako na nivou Federacije BiH postoji nedostatak političke volje.

“Političari nisu zainteresovani da se stanje promijeni. Republika Srpska je dosad svoj Zakon o zaštiti od nasilja mijenjala dva puta da bi ga uskladila sa Istanbulskom konvencijom. Ostao je vrlo malo neusklađen. I oni upravo sad rade na izradi novog zakona koji će sto posto biti usklađen sa tom konvencijom. A mi pričamo tek o donošenju novog zakona posljednje tri godine i ne znamo kad će biti usvojen. Nedostatak političke volje u kontekstu da se zovnu ekspertne organizacije, eksperti iz drugih institucija. Moramo pitati političare – šta ih sprečava da jednom otvore oči – idemo da se pozabavimo tim problemima. Mi iz nevladinog sektora smo već pomalo umorni“, navela je Mujezinović.

Zastupnica Alma Kratina kazala je kako nova vlast nastavlja lošu praksu koju je provodila stara vlast.

Pogledajte video.

(Slobodna-B)