POSLIJE PRIJAVE POLICIJI: Uklonjen grafit u Zvorniku koji se odnosi na ratnog zločinca Ratka Mladića.

Komunalna policija u Zvorniku uklonila je grafit s sportske dvorane “Sokolski dom” koji se odnosi na osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. Grafit je nacrtan prije nekoliko dana, a njegova prisutnost uznemirila je povratnike i bivše logoraše.

Policijska uprava (PU) Zvornik dostavila je prijavu Komunalnoj policiji nakon što je prije nekoliko dana na zidu dvorane “Sokolski dom” u Zvorniku iscrtan grafit koji veliča Ratka Mladića, gdje je ispod imena ispisano “heroj”. Iako pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a počinioca još nisu pronašli, grafit je ipak prekrečen, kažu za Detektor iz PU Zvornik.

Od Komunalne policije je prekrečeno, ali daljih informacija nemamo. Mi radimo na pronalasku izvršioca, ali oni otklanjaju u ovom primjeru grafit koji je bio ispisan – rekla je Jovana Ivanović, portparolka PU Zvornik.

Iscrtavanje grafita posvećenog haškom osuđeniku Mladiću uznemirilo je povratnike, a bivši logoraš sa Diviča Amir Efendić ranije je za Detektor kazao da ovakvi natpisi bude najgora sjećanja na doživljeno tokom rata.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Haagu osudio je Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske RS-a, na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje je u julu 2021. nametnuo bivši visoki predstavnik, osim zabrane negiranja genocida i drugih ratnih zločina, kažnjivo – sa najmanje tri godine zatvora – postalo je i dodjeljivanje priznanja, nagrada, spomenika ili bilo kakvog podsjetnika osobi osuđenoj pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin.

(Slob.b)