Privedene 22 osobe u Srbiji: Uvozili polovnjake, prisvojili gotovo četiri miliona evra..

(Foto: MUP Srbije)Na teritoriji Novog Sada i Subotice uhapšene su 22 osobe. Sumnja se da su lažnom dokumentacijom pri uvozu polovnih automobila pribavili korist u iznosu skoro četiri miliona evra.

Uhapšeni su organizator R. Š. (39), kao i pripadnici organizovane kriminalne grupe S. K. (35), Z. K. (1985), A. K. (35), S. V. K. (41), T. K. (36), Ž. A. (35) i M. M. (26), koji se sumnjiče i za krivično djelo udruživanje radi vršenja krivičnih djela, saopštio je MUP.

Takođe, uhapšeni su zaposleni u “Gremi šped”: S. V. (36), J. V. (33), A. V. (25), u “Heku” i “Hek šped”: N. N. (33), D. R. (35), M. G. (36), u “Maestro lider LDV šped”: M. S. (59), kao i osnivači i odgovorna lica privrednih društava pod kontrolom organizovane kriminalne grupe: D. T. (45), A. H. (33), M. E. (25), S. Đ. (35), A. F. (38),V. M. (67) i M. B. P. (34), navodi RTS.

Poreska utaja stavlja se na teret osumnjičenima R. Š., S. K., S. V., J. V., N. N. i D. R.

R. Š. je organizovao ovu kriminalnu grupu pod čijom kontrolom je poslovalo sedam privrednih subjekata u inostranstvu i sedam privrednih subjekata u Srbiji, navelo je Tužilaštvo.

“Ova organizovana kriminalna grupa je sačinjavala lažnu dokumentaciju, po narudžbini špeditera, neophodnu za uvoz polovnih automobila. Reč je računima umanjene vrednosti polovnih motornih vozila i neistinitim EUR-1 obrascima”, navodi se u saopštenju.

U periodu od 1. februara 2019. godine do 3. oktobra ove godine uvezeno je 39.078 polovnih motornih vozila. Time je budžet Republike Srbije oštećen za više od 2,1 milijardu dinara, dodaje se u saopštenju.

“Na ime tako sačinjene lažne poslovne dokumentacije ova organizovana kriminalna grupa je pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu u od 1.179.300 evra, a špediteri 2.735.460 evra”, ističe se u saopštenju.

MUP saopštava i da je pretresom stana i drugih prostorija koje su koristili osumnjičeni pronađena veća suma novca, nekoliko luksuznih automobila, skupocJeni ručni satovi, poslovna dokumentacija, kao i pečati domaćih i stranih privrednih subjekata.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal.

(Nezavisne)