Privedeni provokatori koji su pjevali “Božić je, pucaj u džamije”

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Prijepolju, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Užicu, uhapsili su M. Đ. (22), S. Đ. (22), M. M. (21) i I. P. (20) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Nezvanično, uhapšeni su Igor Papić, Miljan Miković, Slavko Đurović i Marko Đurović.

Oni se sumnjiče da su protekle noći u ugostiteljskom objektu u Priboju pjevali pjesme u kojima su iskazivali nacionalnu mržnju i netrpeljivost, što su objavili putem društvenih mreža.

Mladići su u kafiću u Priboju pjevali fašističke pjesme, između ostalog i Božić je – pucaj u džamije.

Tim povodom oglasio se na svom Facebook profilu glavni imam Medžlisa IZ Priboj dr. Harun ef. Eminagić.

“Nakon što su se mnogi pribojski Srbi juče javno na društvenim mrežama ogradili od mahanja balavurdije zastavama sa likom koljača muslimana limske doline, na najveći pravoslavni blagdan pribojskim ulicama, te i meni pisali privatno poruke da se ne oglašavam zbog nevaspitanih budala, ipak na ovo večeras što se desilo, kako su mi rekli, u kafiću Quorum, ne mogu da ostanem smiren i ravnodušan. Nećete mi ogaditi moj Priboj, ni pravoslavlje, ni čestite Srbe u Priboju klošari nevaspitani. Bujrum, čekam Vas!”, poručio je, između ostalog, Eminagić na svom FB profilu.

Tokom Banje večeri, uoči najvećeg hrišćanskog praznika Božića, došlo je do incidenta ispred crkve u Priboju. Unatoč porukama mira i zajedništva, grupa mladića je nosila zastavu s likom četničkog vojvode Pavla Đurišića.

Četnički vojvoda Pavle Đurišić odgovoran je za neke od najsvirepijih zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom tokom Drugog svjetskog rata. Kao komandant limsko-sandžačkih četničkih odreda Đurišić je direktno odgovoran za pokolje početkom 1943. godine u Bijelom Polju, Sjenici, Pjevljima, Čajniču i Foči.