Profesor Dolanova istraživanja: “Sreća i dugovečnost neudatih žena prema mojim analizama” …

Priznati profesor Dolan istražuje razlike u životima udatih i neudatih žena.

Nova naučna studija potvrđuje: Najveći osećaj sreće i dugovečnost pripadaju neudatim i bezdečjim ženama. Profesor Pol Dolan, stručnjak za bihevioralne nauke sa Londonske škole ekonomije, ukazuje da tradicionalni obrasci uspeha više nisu povezani s osećajem sreće.

Posebno se ističe da brak i roditeljstvo nisu ključni faktori za sreću. Istraživanje pokazuje da osobe u braku možda jesu srećnije od drugih grupa društva, ali samo kada njihov supružnik prisustvuje prilikom davanja odgovora. Kada je partner odsutan, odgovori ukazuju na znatno manji osećaj sreće.

Ovo otkriće daje novu perspektivu na pitanje sreće i odnosa između braka, roditeljstva i ličnog blagostanja.

Jači pol ima koristi od braka jer se „smiruje“, manje rizikuje, više zarađuje i živi nešto duže, navodi Dolan. S druge strane, pripadnice nežnijeg pola moraju da „trpe sve to“ i umiru pre nego što bi da se nisu udale. „U čitavoj populaciji najzdravije i najsrećnije su žene koje se nisu udale ili dobile decu“, naglašava Pol Dolan.

Dolan navodi dokaze istraživanja u kojem su upoređivani nivoi uživanja i nezadovoljstva kod (i muškaraca i žena) nevenčanih, venčanih, razvedenih osoba, kao i onih čiji su supružnici preminuli. Rezultati pokazuju da je količina sreće koju bi prijavili oni koji su u braku veća nego kod onih koji nisu izgovorili sudbonosno „Da“, ali samo ukoliko je i partner u prostoriji.

Rezultati istraživanja ukazuju da osobe koje nisu stupile u brak manje su sklone ocenjivanju stepena nezadovoljstva u poređenju s osobama u braku kada njihov supružnik nije prisutan. Interesantno je da udaja generalno ne utiče pozitivno na zdravlje žena, a posebno je primećen povećan rizik od različitih bolesti, kako fizičkih tako i mentalnih, kod pripadnica lepšeg pola u srednjim godinama koje su stupile u brak, u odnosu na one koje nisu.

Iako samčani život bez dece donosi dobrobiti za žene, profesor Dolan primećuje da i dalje postoji uvreženo mišljenje o braku i deci kao sigurnim znacima uspeha. Ova stigmatizacija može dovesti do toga da se neudate žene osećaju nesrećno.

Dolan ističe važnost menjanja ovakvih stavova. Napomenuo je da nije nužno da žene koje su dostigle određenu starost i nemaju decu osećaju žaljenje ili neispunjenost. Naprotiv, sretne su i zadovoljne svojim životom, i ne bi trebalo da ih društvo pritiska ili postavlja pod pritisak zbog drugačijih životnih izbora.

“Kada vidite ženu koja ima 40 godina, a nema dece – ‘Šteta, zar ne? Možda ćeš jednog dana upoznati pravog i to će se promeniti’. Ne, možda će upoznati pogrešnog čoveka i to će se promeniti. Možda će upoznati čoveka koji bi je učinio nesrećnijom i manje zdravom i zbog toga joj neće biti dobro”, naglašava Dolan.

Izvor:pult24.info